Є ризик “ескалації”: Британія не збиватиме дрони над Україною, як збивала над Ізраїлем

Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон заявив, що Королівські військово-повітряні сили не збиватимуть безпілотники над Україною, тому що «втягування сил НАТО в прямий конфлікт з російськими військами призведе до тривожної ескалації конфлікту».

Про це він сказав в інтерв’ю LBC, передає “Громадське”.

Кемерон сказав, що Велика Британія «зробила більше ніж будь-яка інша країна індивідуально для допомоги українцям». Зокрема, навчила понад 60 тисяч українських військових та першою надала антитанкову зброю, далекобійні ракети й танки.

Водночас міністр вважає, що є ризик конфронтації з росією у випадку використання британських сил.

«Я думаю, що складність із тим, що ви пропонуєте, полягає в тому, що якщо ви хочете уникнути ескалації з погляду ширшої європейської війни, я вважаю, що єдине, чого вам потрібно уникати, — це вступу в бойові дії військ НАТО з російськими військами. Це була б загроза ескалації», — сказав Кемерон.

Він додав, що вважає, що найкращим, що може зробити Велика Британія та інші країни, — це продовжувати надавати фінансову підтримку Києву.

«Робіть все можливе, щоб підтримати Україну — грошима, дипломатією і, що особливо важливо, зброєю. Давати їм зброю, щоб вони могли захистити себе, тренувати їхні війська — це абсолютно правильні речі», — зауважив міністр.

Утім, за його словами, «фактично втягувати сили НАТО в прямий конфлікт з російськими військами було б небезпечною ескалацією».

Журналіст запитав Кемерона, чому Королівські військово-повітряні сили Великої Британії не можуть допомогти, збиваючи дрони, якщо це роблять для Ізраїля.

Кемерон відповів, що «використання реактивних літаків — не обов’язково найкращий спосіб збивати ракети та безпілотники, системи ППО більш ефективні».

Крім того, Кемерон підтвердив заяву британського прем’єр-міністра Ріші Сунака, що британські винищувачі збили декілька іранських дронів над Ізраїлем.

Читайте також:
Важлива мобілізація всіх сил вільного світу на захист демократії: МЗС України засудило масований удар Ірану по Ізраїлю

Контекст

У ніч на 14 квітня Іран розпочав атаку на Ізраїль, запустивши по країні 300 ракет і безпілотників. В Армії оборони Ізраїлю заявляють про збиття 99% цілей.

Початок атаки

Про початок атаки повідомив журналіст Axios Барак Равід, який з посиланням на чотирьох американських та ізраїльських посадовців заявив, що Іран запустив по Ізраїлю десятки безпілотників.

Згодом управління аеропортів Ізраїлю заявило, що повітряний простір країни буде закритий через напад Ірану. Як повідомило видання Al Arabiya, про закриття своїх повітряних просторів також заявили Ірак, Ліван та Йорданія.

Збиття повітряних цілей ЦАХАЛом та збройними силами США

Наразі, згідно із заявою речника Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) контрадмірала Даніеля Хагарі, збито 99% із понад 300 загроз різного типу. З них близько 170 — ударні безпілотники, понад 30 – крилаті ракети і 120 – балістичні. Частина повітряних цілей була збита за межами ізраїльського повітряного простору. Більшу частину ракет перехопила протиракетна оборона Arrow.

“Минулої ночі Іран розпочав атаку на Ізраїль, випустивши понад 300 загроз різного типу. Вони зіткнулися з повітряною та технологічною перевагою ЦАХАЛу, а також сильною бойовою коаліцією, яка разом перехопила переважну більшість загроз. 99% загроз, спрямованих на територію Ізраїлю, були перехоплені — це дуже важливе стратегічне досягнення”, — зазначив Хагарі.

Є влучання в авіабазу Неватім на півдні країни. Втім, руйнування незначні й авіабаза працює у звичайному режимі.

Збройні сили США на Близькому Сході перехопили понад 70 ударних безпілотників і щонайменше три балістичних ракети з тих, якими Іран та його проксі-сили обстріляли Ізраїль. Про це повідомило видання CNN.

Перехоплення балістичних ракет здійснили з військових кораблів США у Середземному морі. Безпілотники збивали з винищувачів.

Заява Ірану

Як повідомила іранська державна агенція IRNA, Корпус вартових ісламської революції опублікував заяву, в якій підтвердив початок атаки на Ізраїль, заявивши, що це відповідь на удар ЦАХАЛу по консульському комплексу в Дамаску, який відбувся на початку цього місяця й в результаті якого загинули кілька членів КВІР, у тому числі два генерали. Також в Ірані зазначили, що не прагнуть ескалації в регіоні, але в разі військової відповіді від Ізраїлю пообіцяли ще потужнішу атаку.

Удар у відповідь

Частину ракет на Ізраїль запустили проіранські сили на території Іраку, Ємену та Лівану. Відповіддю на нічну атаку Ірану на Ізраїль стала атака ЦАХАЛу будівель підрозділу сил спецоперацій “Радван” на півдні Лівану. Про це повідомили в пресслужбі Армії оборони Ізраїлю. Також винищувачі ЦАХАЛу вразили ще кілька військових обʼєктів угрупування “Хезболли” у селах Кафр Кіла та Аль-Хʼям.

Засудження атаки

У зв’язку з атакою президент США Джо Байден засудив напад Ірану та запевнив прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу в допомозі Штатів. Втім, як повідомляє CNN, Байден зазначив, що Штати не братимуть участі у будь-яких наступальних діях проти Ірану в разі бойових дій.

Також він заявив, що 14 квітня збере позачергову зустріч країн G7, щоб скоординувати дипломатичну реакцію на атаку Ірану.

Він зазначив, що сили та об’єкти США у регіоні не потрапили під удари, але зберігатимуть пильність і США без вагань вживатимуть необхідних дій для захисту своїх людей.

Через атаку Ірану Палата представників США наступного тижня розгляне проєкт закону із допомогою Ізраїлю. Про це заявив лідер республіканців у Палаті представників США Стів Скаліс

Також атаку на Ізраїль засудили генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, а також лідери Великої Британії, Франції, Нідерландів, Німеччини, Іспанії та Португалії.

“Я глибоко стурбований цілком реальною небезпекою руйнівної ескалації в усьому регіоні. Я закликаю всі сторони проявляти максимальну стриманість, щоб уникнути будь-яких дій, які можуть призвести до великих військових конфронтацій на кількох фронтах на Близькому Сході… Я неодноразово підкреслював, що ні регіон, ні світ не можуть дозволити собі ще одну війну”, — зазначив Гутерріш.

Відкриття повітряного простору

Близько 7:00 14 квітня, після семигодинної паузи, Ізраїль знову відкрив свій повітряний простір після атаки. Про це повідомило ізраїльське видання Haaretz. Слідом за Ізраїлем повітряний простір відкрила Йорданія.

Читайте також:
Ізраїль ударив з авіації по консульству Ірану в Дамаску, загинув командувач елітного підрозділу “Аль-Кудс”, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна