Чи можуть студенти приватних вишів виїжджати за кордон: пояснення МОН

У Міністерстві освіти та науки України відповіли на закиди в їхній бік про дискримінацію щодо приватних вищих навчальних закладів. У новій урядовій постанові йдеться про дозвіл на перетин кордону лише студентам державних і комунальних вишів.

Про це йдеться у відповіді відомства на запит журналістів “Громадського”.

Так, у МОН зазначили, що згідно з Порядком реалізації права на академічну мобільність (постанова КМУ №579), освітні заклади, які беруть участь у програмах академічної мобільності, отримують фінансування для покриття своїх витрат із державного або місцевого бюджету.

«Зміни, що вноситься до Правил перетинання державного кордону, стосуються цієї категорії студентів, оскільки саме в такому разі, відповідно до законодавства, державні та комунальні заклади вищої освіти зможуть безоплатно забезпечити учасників академічної мобільності необхідними послугами», — вказує відомство.

Як уточнюють у МОН, маються на увазі, зокрема, організаційні, протокольно-інформаційні, консультаційні послуги та послуги з перекладу.

У міністерстві також вказують, що існують приватні заклади вищої освіти, яким призупинили ліцензії, але які не припинили існування юридичної особи приватного або публічного права.

«Якби зміна до постанови стосувалася студентів таких закладів освіти, це могло б створити ризик для незаконного витоку за кордон задля уникнення мобілізації», — додали в МОН.

Читайте також:
В Україні змінили правила перетину кордону для студентів: як це працюватиме

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна