Інфляція в березні – повільніша, курс долара спокійніший ℗

Попри складне становище на фронті та в енергетиці, українська фінансова ситуація останнім часом виглядає досить оптимістично. Так, днями Національний банк оприлюднив коментар щодо рівня інфляції в Україні в березні 2024 року. Із цього релізу ми дізналися, що річна інфляція в країні в перший місяць весни сповільнилася до 3,2%. Це нижче за прогноз НБУ в 5%, оприлюднений на початку року.

Це означає, що ціни переважно тримаються на тому самому рівні або навіть знижуються. І якщо задавати в пошуковику курс долара на сьогодні ужгород – також будуть приємні новини.

Чому інфляція сповільнилася

Як свідчить пресслужба Нацбанку, сповільнення інфляції забезпечила динаміка деяких компонентів, що мають мало передбачуваний характер. Передусім це стосується цін на сирі продукти – вони значно подешевшали, і це зумовлено тимчасовими чинниками.

Серед таких факторів називають:

  • ефект великого врожаю 2023 року,
  • ефект м’якої зими 2024 року,
  • повільніше, ніж очікувалося, подорожчання пального,
  • наслідки транспортної блокади західних кордонів, зокрема поляками.

Щодо останнього, то обмеження можливостей українського експорту потягнуло за собою зростання пропозиції харчових продуктів на внутрішньому ринку, і це вплинуло на зниження їхньої вартості в Україні.

Динаміка цін

У місячному вимірі ціни в березні зросли всього на 0,5%, свідчать дані Державної служби статистики.

Ціни на сирі харчові продукти знизилися на 4,9%. Подешевшали яйця, цукор, борошно, крупи. Овочі також знизилися в ціні – по-перше, через активніший продаж продукції зі сховищ, по-друге, завдяки теплій зимі, коли зменшилися витрати на вирощування та зберігання тепличної продукції. Водночас вартість картоплі, буряків та яблук лишалася відносно високою.

Зростання цін на м’ясо пригальмувалося завдяки дешевшим кормам. Цінники на свинину трималися через посилення конкуренції між постачальниками, а на м’ясо птиці – через нарощування виробництва. Повільніше зростала і вартість сирого молока – завдяки зростанню пропозиції від приватних домогосподарств.

Непродовольчі товари подешевшали (на 0,9%), здебільшого завдяки зниженню цін на одяг та взуття.

Матеріал публікується на правах реклами ℗

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна