Нова реальність: як знайти роботу в умовах війни в Україні? Думки експертів Jooble ℗

У квітні 2024 року кількість оголошень на ринку праці досягла відмітки у 100 тис., що майже точно відповідає довоєнним показникам. На сайтах з пошуку роботи таких як Jooble, можна знайти пропозиції за будь-яким запитом, наприклад, вакансія водій. Проте воєнний стан ставить ряд викликів, які ускладнюють процес пошуку роботи: нерівномірний розподіл вакансій регіонами країни, кризи у певних спеціальностях, підвищення конкуренції на одну посаду тощо. У цій статті ми поговоримо про те, як адаптуватися до нових реалій та отримувати найкращі пропозиції.

Ефективні варіанти пошуку роботи на українському ринку праці

Статистика демонструє, що 95% опитаних кандидатів віддають перевагу пошуку зайнятості онлайн. Сьогодні знайти роботу в Україні можна на сайтах з вакансіями, наприклад, тільки за останній місяць на Jooble було опубліковано близько 40 тис. пропозицій від роботодавців. На більшості платформ для відгуку на оголошення шукачам необхідно мати профіль з резюме та контактними даними.

Додатковими джерелами, де фахівці можуть вибрати вакансію, є:

  • Соціальні мережі – Facebook, Instagram.
  • Месенджери – Telegram та Viber.
  • Професійні спільноти – LinkedIn, Indeed, DOU тощо.
  • Фріланс-біржі – UpWork, Freelance.ua тощо.

Деякі компанії також мають приховані вакансії, які не розміщуються на сайтах з пошуку роботи та у групах у соціальних мережах. Дізнаватися про такі пропозиції можна завдяки активному нетворкінгу та відстежуванню новин організації з її сайту та офіційних сторінок.

Порада від експертів Jooble: «Під час пошуку роботи завжди слід займати проактивну позицію. Залучайте декілька джерел отримання вакансій, систематично надсилайте відгуки на всі релевантні позиції, самостійно зв’язуйтеся з рекрутерами компаній та пропонуйте їм свою кандидатуру. Вмотивованість та зацікавленість кандидата обійняти посаду є одним з найголовніших критеріїв вибору працівників сьогодні.»

Підвищення власної конкурентоспроможності на ринку праці

Сучасний ринок праці потерпає від дефіциту кваліфікованих кадрів, тому головним завданням для кандидатів стає демонстрація своєї експертності. Першим, на що звертають увагу роботодавці, є резюме. Воно має не просто містити інформацію про попередні проєкти та обов’язки, а «продавати» досвід фахівця та переконувати у його професіоналізмі. Для цього слід максимально адаптувати резюме до вимог, вказаних у тексті вакансії, та зазначати свої досягнення на робочому місці.

Щоб знайти роботу швидше, експерти також радять наступне:

    1. Виходити за межі однієї спеціальності – подумайте над 2-3 додатковими посадами, для яких будуть корисними ваші компетенції та досвіду. Це підвищить шанси скорішого працевлаштування.
  • Підвищувати кваліфікацію – кандидати, які мають сертифікати про проходження додаткових курсів, тренінгів та постійно вдосконалюють навички, завжди мають перевагу над фахівцями, які не прагнуть до саморозвитку.
  1. Розвивати особистий бренд – рекрутери провідних компаній часто шукають кандидатів на відкриті позиції через Instagram, Facebook та LinkedIn, тому важливо мати активні профілі з публікаціями на професійну тематику.

Проходження співбесіди є наступним важливим етапом, до якого завжди потрібно готуватися. Слід приділити час вивченню компанії, мети її діяльності, ключових послуг та продуктів. Виходячи з цієї інформації, можна припустити які питання будуть цікавити роботодавця на інтерв’ю та заздалегідь продумати якісні відповіді.

Матеріал публікується на правах реклами ℗


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна