ЗМІ з’ясували, що регіонала Лук’янова затримали ще в лютому. І зараз він на волі та без електронного браслета

Затримання колишнього народного депутата-“регіонала” Владислава Лук’янова, про яке повідомили 10 квітня, насправді відбулося ще в лютому. Після цього Соломʼянський райсуд Києва 27 лютого відправив його під нічний домашній арешт без носіння електронного браслету як підозрюваного у виправданні збройної агресії РФ.

Про це в середу, 10 квітня, інформує Watchers з посиланням на коментар речниці Київської обласної прокуратури.

За цими даними, затримання Лук’янова поблизу прикордонного пункту пропуску на Одещині, звідки він намагався виїхати до сусідньої країни як особа непризовного віку, відбулося в лютому. Проте СБУ повідомили про його затримання представниками кібердепартаменту 10 квітня.

Watchers зазначає, що це може бути пов’язано з триваючим скандалом навколо очільника департаменту кібербпезки СБУ Іллі Вітюка. Адже у свіжому прес-релізі СБУ про лютневе затримання Лук’янова сказано, що саме “кіберфахівці Служби безпеки завадили втечі з України колишнього народного депутата від забороненої Партії регіонів”.

Лукʼянову повідомили про підозру за ч. 2 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

У СБУ зазначили, що також вирішується питання щодо додаткової кваліфікації незаконної діяльності фігуранта. Адже у дописі про його затримання йдеться про те, що він зареєстрував інтернет-провайдер на окупованій території і надавав доступ до даних, які проходили через його обладнання російським спецслужбам, а також платив податки до РФ.

Водночас у підозрі Лук’янова на даний момент відсутні відповідні статті Кримінального кодексу, які могли б кваліфікувати такі його дії. Наслідком цього і став такий м’який запобіжний захід.

Прокуратура в суді клопотала про цілодобовий домашній арешт для підозрюваного, оскільки інкримінований йому злочин не відноситься до категорії тяжких за законом.

Суд в результаті відправив Лукʼянова під нічний домашній арешт без носіння електронного контролюючого браслета. На нього покладено такі обовʼязки:

  • прибувати до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду за кожною вимогою;
  • повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або роботи;
  • здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну (за наявності таких документів).

Наразі прокуратура оскаржує цей запобіжний захід в апеляції Києва.

Читайте також:
На кордоні затримали екснардепа-регіонала Лук’янова, який співпрацював з окупантами

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна