Музей історії оголосив збір коштів на демонтаж “храму-МАФу” МП біля Десятинної. Темп вражає

Національний музей історії України в Києві оголосив збір коштів для демонтажу незаконно збудованого “храму-МАФу” Московського патріархату на території музею.

Про це НМІУ повідомив у Facebook 8 квітня.

“Дорогі друзі! Національний музей історії України потребує вашої допомоги. Нас часто запитують: коли демонтують самочинне будівництво на земельній ділянці Національного музею історії України, відоме як “церква-МАФ”. Відповідаємо: це питання можливо вирішити вже найближчим часом, але необхідно здолати ще один (сподіваємося, останній) етап на цьому шляху”, – йдеться в повідомленні НМІУ.

Музейники наголосили, що, попри рішення суду щодо демонтажу незаконної споруди, представники Московського патріархату не виконали припис судді.

“На сьогодні єдиний спосіб виконати рішення суду та прибрати з території музею сміття – це здійснити авансування витрат виконавчого провадження від імені стягувача – музею, залучивши спеціалізоване підприємство, що має дозвіл на проведення робіт, пов’язаних з підвищеною небезпекою”, – пояснили в музеї.

За підрахунками НМІУ, попередній кошторис робіт з демонтажу та вивезення сміття коштуватиме 772 тисячі гривень.

Станом на 0:00 9 квітня на банці зібралося вже 332 тис. гривень.

Усіх небайдужих закликають підтримати збір за посиланням.

Про це зокрема пише громадський активіст, колишній народний депутат України, а нині військовослужбовець ЗСУ Ігор Луценко.

“Справа, за яку ми боролися понад 12 років, деякі учасники якої вже загинули у російсько-українській війні, продовжує просуватися уперед. Сподіваюся, це вже буде крапка”, – зазначає активіст.

Незаконний “храм-МАФ” УПЦ МП у НМІУ

Самовільне захоплення представниками Московського патріархату території Національного музею історії України біля Десятинної церкви почалося 2008 року.

Спочатку споруда мала вигляд трьох кіосків, а у 2012 році, за часів Віктора Януковича, московські попи почали “узаконювати” будівництво. Так “МАФи” (малі архітектурні форми) були з’єднані в капітальну цегляну споруду із кованою огорожею. Її назвали “Десятинний монастир Різдва Пресвятої Богородиці”. Дозволів на будівництво та використання земельної ділянки релігійна організація не мала.

Так званий “Десятинний монастир Різдва Пресвятої Богородиці” УПЦ МП

Проти “храму-МАФу” активно протестувала громадськість. На початку 2018 року його намагалися підпалити, після чого паліїв притягували до відповідальності, а мітингарі – вимагали їх звільнити.

Як стало відомо, “настоятель” скандального “Десятинного монастиря” Гедеон (він же Харон Юрій Самуїлович) був громадянином Росії, до переїзду в Україну  із благословіння патріарха Алексія ІІ був відряджений у клір РПЦ в США, служив у Каліфорнії. Йому закидали співпрацю з ФСБ. Водночас Харон мав протекції влади часів президента Януковича, був помічником депутата-“регіонала”, представника президента Януковича у Верховній Раді Юрія Мірошниченка.

15 лютого 2023 року Господарський суд міста Києва ухвалив рішення у справі про незаконний “храм-МАФ” на території Національного музею історії України – зобов’язав звільнити ділянку від незаконної забудови.

У вересні 2023 року незаконність самочинного будівництва підтвердив Північний апеляційний господарський суд. Він також зобов’язав знести споруду коштом тих, хто її збудував.

З 2 жовтня 2023 року це рішення перебуває на стадії примусового виконання. За інформацією музею, рахунки порушника арештовані з жовтня 2023 року, але коштів, які можна списати на демонтаж “храму-МАФу”, виконавча служба не знайшла.

Читайте також:
Гедеон з трьома паспортами: настоятеля “МАФу” МП на Десятинній депортували з України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна