Суд зобов’язав демонтувати “храм-МАФ” моспатріархату біля Десятинної церкви

Господарський суд Києва зобов’язав звільнити ділянку Національного музею історії України від незаконно збудованого храму так званої УПЦ МП.

Про таке рішення суду це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко у середу, 15 лютого.

“Суд зобов’язав звільнити ділянку Національного музею історії України від незаконно збудованого “храму-МАФу” (“малої архітектурної форми” – “Н”). Позов Музею задоволено. Розміщення цієї споруди на земельній ділянці музею суперечить її цільовому використанню. Це порушує вимоги пункту „а“ частини 1 ст. 91 Земельного кодексу”, – написав міністр у телеграмі.

Він зазначив, що “храм-кіоск” знаходиться в буферній зоні пам’яток ЮНЕСКО, де заборонене нове будівництво, а також порушує ансамбль історичного археологічного комплексу “Десятинна церква”.

Очевидно, сторона московської церкви подасть апеляцію на рішення суду.

Передісторія

Ідеться про капітальну каплицю, яка розрослася на території Національного музею історії, поруч із фундаментом Десятинної церкви, із тимчасового дерев’яного павільйону. Московський патріархат називає її “чоловічим монастирем Десятинного Різдва Пресвятої Богородиці”.

Настоятель “храму-МАФу” Гедеон Харон мав три паспорти, у 2019 році його депортували з України.

У лютому 2018 році навколо “МАФу МП” на Десятинній відбувалися масові протести і силові протистояння. Перед тим українські патріоти-архітектори намагалися його підпалити й були арештовані.

Читайте також:
Будівля УПЦ МП біля Десятинної церкви побудована незаконно – Мінкультури

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна