Рівень мобілізації недостатній, але Україна переможе, – опитування громадської думки

Більше третини українських громадян (36%) вважають рівень мобілізації в Україні недостатнім.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Соціологічною групою “Рейтинг” від імені Центру аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту 17-21 лютого 2024 року.

Як зазначають соціологи, це дослідження показало, що більшість українців вірить у перемогу України у війні проти агресора Росії й оптимістично бачать майбутнє країни.

При цьому на запитання, як вони оцінюють нинішній рівень мобілізації в Україні, 36% опитаних респондентів відповіли, що “недостатнім”, 30% – “оптимальним”, 19% – “занадто високим”. Ще 15% не змогли визначитися з відповіддю.

Водночас відповіді суттєво відрізняються залежно від віку респондентів.

Зокрема, серед громадян віком понад 60 років недостатнім рівень мобілізації вважають 51% опитаних, оптимальним – 21% і лише 10% – занадто високим.

Натомість серед представників вікової групи 18-29 років недостатнім рівень мобілізації вважають лише 20% опитаних. 45% відповіли, що він є оптимальним, і 29% – що занадто високим.

Серед громадян, яким виповнилося 30-39 років, 27% вважають рівень мобілізації недостатнім, 36% – оптимальним, 27% – занадто високим.

Також у респондентів, які оцінили рівень мобілізації як “занадто високий” та як “недостатній”, запитали, чи вірять вони, що Україна переможе у війні.

Із тих, хто оцінив рівень мобілізації як занадто високий, 48% вважають, що Україна однозначно переможе у війні, і 36% – що швидше за все переможе. Лише 8% із них вважають, що Україна, швидше, не переможе, і 3% – що однозначно не переможе.

Водночас серед тих, хто вказав, що рівень мобілізації недостатній, 63% вважають, що Україна однозначно переможе, 29% – що скоріше переможе, 5% – що скоріше ні, і 1% – однозначно ні.

Також у цих двох категорій громадян поцікавилися, якими будуть межі України в результаті закінчення війни.

Серед тих, хто вважає рівень мобілізації занадто високим, 36% переконані, що Україна збереже всі території, які мала станом на 1991 рік. 21% вважають, що Україна втратить ще деякі території, 17% – що поверне всі території, які були підконтрольні уряду “до початку війни” (до 24 лютого 2022 року). Ще 9% вважають, що Україна поверне Донбас, але не Крим, і 8% – навпаки, що Україна поверне Крим, але без окремих районів Донецької і Луганської областей.

А серед тих, хто вказав, що рівень мобілізації недостатній, 50% вважають, що Україна збереже всі свої території, які мала у 1991 році, 16% – що Україна поверне території, які були підконтрольні до 24 лютого 2022 року, 15% – що втратить деякі нові території, 7% – що поверне Крим, але без окремих районів Донбасу, і 6% – що поверне ОРДЛО, але не Крим.

Також у цих двох груп запитали про основні причини, чому люди не хочуть мобілізуватися до Збройних сил України.

З тих українців, які вважають рівень мобілізації занадто високим, 42% назвали страх смерті, інвалідності, полону, невизначеності, 22% – несправедливість при мобілізації, 22% – брак у війську техніки, амуніції та зброї, 18% – недовіру до влади, 17% – корупцію в уряді чи в армії, 16% – недостатню соціальну та матеріальну підтримку.

Опитування було проведено Соціологічною групою “Рейтинг” на замовлення Центру аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту (IRI) по всій Україні (крім окупованих територій Криму та Донбасу) 17-21 лютого 2024 року. Метод опитування – Computer Assisted Telephone Interviewing (CATI) – телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера, на основі випадкової вибірки мобільних номерів. Всього було опитано n= 2000 жителів України віком 18 років і старше.
Отримані дані опитування зважено за регіональними (область проживання та тип населеного пункту) та віковими показниками з використанням даних Державної служби статистики України станом на 1 січня 2022 року. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95 не перевищує ±3,5 відсоткового пункта для повної вибірки. Коефіцієнт досяжності респондентів – 14%. 

Опитування було проведено за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Читайте також:
Сирський про кількісні потреби мобілізації: Цифра 500 тисяч відкоригована в бік суттєвого зменшення

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна