Шмигаль: Вступ України принесе ЄС більше вигоди, ніж витрат. Очікуємо на початок перемовин у першому півріччі

Україна прагне розпочати переговори про вступ до Європейського Союзу розпочати у першому півріччі 2024 року.

Про це в інтерв’ю Euractiv заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, наголосивши, що Київ принесе ЄС більше вигоди, ніж витрат.

“Ми чекаємо і хочемо отримати схвалення Європейської Ради на найближчому засіданні (цього тижня – ред.) і віримо, що зможемо розпочати переговори про вступ у першій половині цього року”, – сказав він.

Минулого тижня Європейська комісія направила проєкт переговорних рамок для переговорів про вступ України та Молдови країнам-членам ЄС.

“Ми сподіваємося, що наші європейські партнери схвалять його без будь-яких додаткових поправок, як пропонує Європейська комісія. езидент Європейської Ради Шарль Мішель назвав 2030 рік можливим цільовим роком для подальшого розширення ЄС, але ми зробимо все можливе для України, щоб це сталося раніше, одразу після нашої перемоги”, – зазначив Шмигаль.

Український прем’єр наголосив, що Україна здатна виконати своє “домашнє завдання” дуже швидко. Це, на його думку, займе не більше двох років.

Нещодавній звіт аналітичного центру Bruegel, а також внутрішні документи ЄС, з якими ознайомилося видання, оцінюють фінансову вартість вступу України до Європейського Союзу у 110-136 млрд євро для семирічного бюджету Євросоюзу, що становить приблизно 0,10-0,13% від ВВП ЄС.

“Ми бачили звіти, але український ринок, українські Збройні сили, українська сировина і критичні матеріали та інші сектори можуть принести набагато більше з погляду безпеки та економічних вигод. Ми можемо пройти через важкий переговорний процес, але ми готові до компромісів, заснованих на взаємних втратах – але якщо ми подивимося на це як на інвестиційний проєкт, це може бути набагато вигідніше (для ЄС), ніж (наша) вартість вступу”, – сказав Шмигаль

Відповідаючи на запитання, чи не турбує його те, що деякі країни-члени ЄС, такі як Угорщина, намагатимуться сповільнити процес через двосторонні проблеми,  український прем’єр зауважив, що суперечки “можуть бути вирішені в ході переговорів протягом дворічного процесу”.

Наступні кроки щодо вступу України до ЄС лідери держав Євросоюзу розглянуть на саміті цього тижня 21-22 березня.

Читайте також:
Київ і Брюссель планують розпочати переговори про вступ не пізніше червня

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна