Байден у посланні до Конгресу: Україна здатна зупинити Путіна, якщо її забезпечити зброєю

Президент США Джо Байден наголосив, що президент РФ Володимир Путін не зупиниться на вторгненні в Україну й прагне піти далі, але саме Україна здатна зупинити його “марш” агресії в Європі,  якщо забезпечити її необхідною підтримкою.

Про це він сказав під час свого щорічного звернення до Конгресу США “Про стан справ у державі”, повідомляє “Укрінформ“.

“У січні 1941 року Франклін Рузвельт прибув до цієї самої зали, щоб звернутися до нації, й наголосив: “Я звертаюся до вас у безпрецедентний момент в історії країни”, – так розпочав свій виступ чинний президент США.

Він нагадав, що тоді Гітлер лютував у Європі, порівнявши це з нинішньою агресією Путіна. І президент Рузвельт мав на меті “пробудити” Конгрес і попередити американський народ, що настав надзвичайний час, коли під загрозою опинилися свобода й демократія у світі.

“Сьогодні ввечері я прийшов до цієї самої зали, щоб звернутися до нації. Тепер перед нами постав безпрецедентний момент в історії країни. І так, я маю на меті сьогодні пробудити Конгрес та попередити американський народ, що зараз також настав надзвичайний момент”, – наголосив Байден.

Він підкреслив, що свобода і демократія знову опинилися під атакою як всередині Сполучених Штатів, так і за кордоном одночасно.

“Російський лідер Путін іде маршем, він вторгся в Україну та сіє хаос по всій Європі, а також за її межами. Якщо хтось у цій залі думає, що Путін зупиниться на Україні – я вас запевняю, що так не буде“, – заявив президент США.

Проте Україна може зупинити Путіна, якщо ми стоятимемо разом із нею та забезпечимо її зброєю, якої вона потребує, щоб себе захистити. Це все, про що просить Київ. Вони не просять американських військ, і насправді в Україні немає американських солдатів, які б воювали на війні, і я рішуче налаштований, щоб так і залишилося”, – сказав Байден.

Водночас він зазначив, що зараз допомогу Україні блокують ті політики у Сполучених Штатах, які хочуть поступитися світовим лідерством Америки. У цьому зв’язку Байден нагадав історичні слова президента-республіканця Рональда Рейгана, який закликав тодішнього главу СРСР Михайла Горбачова знести Берлінську стіну.

“Зараз же мій попередник, колишній президент-республіканець [Дональд Трамп], каже Путіну: “Роби, що хочеш”. Це – цитата, яку експрезидент насправді висловив, схилившись перед російським лідером. Я вважаю, що це обурливо, це небезпечно і неприйнятно”, – наголосив Байден.

За його словами, зараз допомога блокується тими, хто хоче відійти від світового лідерства Сполучених Штатів. Апелюючи до Конгресу, він наголосив, що США повинні протистояти Путіну, який прагне захопити території сусідніх країн та зламати світовий порядок. І закликав законодавців ухвалити законопроєкт про підтримку України.

“Надішліть мені двопартійний законопроєкт про національну безпеку. Історія спостерігає за нами. Якщо Сполучені Штати відійдуть, це поставить під загрозу Україну. Європа буде під загрозою. Вільний світ буде під загрозою”, – наголосив Байден.

“Моє послання президенту Путіну, якого я знаю давно, є простим: ми не поступимося. Ми не скоримося. Я не скорюся”, – підкреслив президент США.

Він також висловив упевненість, що такої ж позиції щодо протистояння агресії РФ дотримується і весь Північноатлантичний альянс, який розширився після приєднання Фінляндії минулого року й Швеції цього тижня. У цьому зв’язку Байден привітав прем’єр-міністра Швеції, присутнього в сесійній залі Конгресу США, зауваживши, що зараз НАТО є сильнішим, ніж будь-коли бачив світ.

Читайте також:
“Годинник цокає”: Байден звинуватив Путіна в смерті Навального і закликає Конгрес підтримати Україну

Надія на Конгрес є, у нас є деякі кроки, — Зеленський прокоментував затримку допомоги від США

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна