Зеленський підбив підсумки проведених зустрічей у межах саміту з країнами Західних Балкан

Президент Володимир Зеленський провів низку двосторонніх зустрічей у межах саміту “Україна – Південно-Східна Європа”, що відбувся 28 лютого в столиці Албанії Тирані.

Глава держави у своєму Telegram розповів деталі цих перемовин.

“Зміст усіх переговорів цілком прагматичний. Разом можемо дати нашим народам більше безпеки, більше робочих місць, більше економічного зростання”, – написав він.

Володимир Зеленський і премʼєр-міністр Хорватії Андрей Пленкович домовилися сприяти укладенню угод між Україною та хорватськими приватними компаніями в галузі розмінування, рятувального обладнання та виробництва БПЛА.

Глава держави під час зустрічі з президентом Чорногорії Яковом Мілатовичем обговорив лікування та реабілітацію українських військових у Чорногорії. Український лідер висловив подяку чорногорському колезі за підтримку Вільнюської декларації “Групи семи” та  “формули миру”.

“Під час переговорів із президентом Північної Македонії Стево Пендаровським говорили про актуальні оборонні потреби України. З прем’єр-міністром Північної Македонії Талатом Джафері підписали спільну декларацію щодо євроатлантичної інтеграції України”, – повідомив Зеленський.

З лідеркою Молдови Маєю Санду президент обговорив останні події у Придністровському регіоні Молдови та зусилля Росії щодо дестабілізації ситуації в регіоні. Окрему увагу сторони функціонуванню експортних коридорів для транспортування української продукції територією Молдови.

“Участь Сербії в реалізації “формули миру” важлива. Під час зустрічі з Президентом Сербії Александром Вучичем скоординували подальші контакти з метою підтримання “Формули миру” якнайбільшою кількістю країн. З головою Ради міністрів Боснії та Герцеговини Боряною Крішто обговорили питання оборонної співпраці. Розповів про потреби України в артилерії та засобах ППО. Дякую за готовність взяти участь у першому Глобальному саміті миру”, – заявив Зеленський.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський пізно ввечері 27 лютого прибув з неанонсованим візитом до столиці Албанії Тирану на саміт із державами Західних Балкан, який відбувся в середу, 28 лютого. Глава держави провів зустріч із албанським прем’єром Еді Рамою, на якій обговорили оборонні потреби України та можливість спільного виробництва озброєнь. Лідери також підписали договір про дружбу та співробітництво між двома країнами.

27 лютого Володимир Зеленський приїхав до Саудівської Аравії, де провів зустріч зі Спадкоємним принцом, прем’єр-міністром Саудівської Аравії Мухаммадом бін Салманом аль Саудом. Сторони обговорили, серед іншого, “формулу миру” і конкретні можливості двосторонньої співпраці України та Саудівської Аравії в економічній і технологічній сферах.

Читайте також:
Зеленський у Києві зустрівся з прем’єром Болгарії: про що домовилися

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна