Урсула фон дер Ляєн змінила позицію щодо термінів переговорів з Україною: Politico пояснило чому

Зміна позиції президентки Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн щодо термінів переговорів з Україною про вступ до Європейського Союзу пов’язана з майбутніми виборами в ЄС.

Про це пише Politico у середу, 28 лютого.

Видання зауважує, що на пресконференції минулої середи фон дер Ляєн не стала говорити про наступний крок України на шляху до ЄС – представлення переговорної рамки – до європейських виборів, що пройдуть у червні цього року.

Але вже через три дні, під час візиту до Києва, вона повернулася до початкового графіку і заявила, що Єврокомісія зробить наступний формальний крок щодо заявки України на вступ до ЄС у середині березня.

Шість високопоставлених чиновників ЄС у коментарі Politico пояснили, що, найімовірніше, такі кроки Урсули фон дер Ляєн пов’язані з передвиборчою боротьбою за другий термін на посаді голови Єврокомісії.

“Це було ще одним нагадуванням про те, що відтепер ми повинні стежити за кожним її кроком як за ходом передвиборчої кампанії”, – сказав один з посадовців Єврокомісії.

Французький дипломат вважає, що заяви фон дер Ляєн виглядають “розумними… з огляду на дебати навколо європейських виборів і обсяг роботи, який необхідно виконати для створення дійсної, надійної і корисної переговорної бази для України”.

Ще один дипломат ЄС пояснив, ЩО коментарі фон дер Ляєн про відтермінування представлення переговорної рамки виглядали як комбінація тиску з боку її власної політичної групи, Європейської народної партії, та з боку кількох країн ЄС. Він додав: “Франція і Польща бояться фермерів, Німеччина боїться фінансів”.

За словами двох інших дипломатів, група послів ЄС, переважно зі Східної Європи, зв’язалася з главою кабінету фон дер Ляєн після її першої заяви щодо України, попросивши про зустріч, щоб прояснити лінію комісії щодо розширення Євросоюзу і вимагаючи конкретних зобов’язань. З їхніх слів, саме цей закулісний тиск підштовхнув фон дер Ляєн зробити розворот і повернутися до початкових зобов’язань комісії щодо березневих дискусій про вступ України.

Читайте також:
У другу річницю повномасштабної війни в Україну прибули президентка Єврокомісії, а також прем’єри Канади, Італії та Бельгії
Лідери ЄС ухвалили почати переговори з Україною щодо вступу в Євросоюз

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна