“Молився за Україну навіть в окупації”: на Херсонщині російські загарбники закатували настоятеля храму ПЦУ

Російські окупанти на Херсонщині закатували до смерті 59-річного священника Степана Подольчака, настоятеля храму Всіх святих землі української Православної церкви України в селищі Каланчак Скадовського району.

За кілька днів до того отця Степана викрали з його помешкання, повідомляє Центр журналістських розслідувань ввечері 15 лютого.

Як розповіла ЦЖР начальниця Каланчацької селищної військової адміністрації Світлана Фоміна, за два дні до того, 13 лютого, росіяни вдерлися до помешкання настоятеля і вивезли його в невідомому напрямку.

А 15 лютого його дружині зателефонували і “запросили” прийти опізнати тіло померлого чоловіка.

“Росіяни його закатували до смерті. Це була найсвітліша людина, яку мені пощастило зустріти в житті. Він ніби янгол, який спустився на землю – вірний Богу, чистий душею, чесний і справедливий”, – розповіла селищна голова.

За її словами, Степан Подольчак приїхав до Каланчака зі Львівської області.

“Разом із вірянами понад 10 років будував тут церкву. Він завжди був проукраїнським, усі служби проводив українською, молився за Україну, навіть в окупації. Мабуть, через це росіяни відібрали найцінніше, що є у людини – життя”, – зауважила пані Світлана.

Як написав у фейсбуці заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов, коли на початку тижня російські загарбники вже вкотре прийшли по отця Степана, то витягли його будинку босого, надівши наголову пакет.

За словами Данилова, Подольчака вкотре змушували перейти до Московського патріархату – разом із відбудованою церквою і парафіянами.

“Але він відмовився, сказавши, що не може зрадити присязі й людям”, – додав Данилов.

Як повідомив єпископ Херсонський і Каховський ПЦУ Володимир (Харко), очевидці за підтвердженням спецслужб розповіли, що в першій половині дня 15 лютого окупанти розстріляли настоятеля та будівничого храму Всіх святих землі української протоієрея Степана Подольчака.

“В цей день далекого 1998 року отець Степан був висвячений Патріярхом [УАПЦ] Димитрієм на священника, і з того часу самотужки вибудовував і храм, і громаду тепер уже Православної Церкви України. Духовну освіту здобував у Колегії Патріярха Мстислава м. Харкова. До священства тривалий час був дяком-псаломщиком на Львівщині.

За ревне служіння в умовах окупації Предстоятель благословив нагородити найвищою нагородою – правом носіння митри ще восени 2022 р. після звільнення Херсона. На жаль, через окупацію нагорода ще не була вручена. Нині о. Степан пішов по нагороду вічну від нашого пастиреначальника Христа”, – написав владика Володимир.

У отця Степана залишилися дружина, діти та онуки.

Читайте також:
“Усе російське вбиває – мова, церква, какая разніца…” Священник ПЦУ з Херсона розповів, як його катували окупанти

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна