Україна цьогоріч виготовить тисячі далекобійних БПЛА, здатних досягти Москви і Петербурга, – Федоров

Цьогоріч Україна планує виготовити тисячі безпілотників великої дальності. Уже існують 10 компаній, які виготовляють дрони, що можуть досягти Москви та Санкт-Петербурга.

Про це заявив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров в інтерв’ю Reuters, опублікованому 12 лютого.

“Зростає категорія безпілотників-камікадзе дальнього радіусу дії – 300, 500, 700 і 1000 кілометрів. Два роки тому цієї категорії не існувало… взагалі”, – наголосив він.

Федоров зауважив, що нещодавня серія ударів по нафтових об’єктах у Росії відображає зусилля уряду України в сприянні виробництву далекобійних безпілотників і збільшенні його фінансування, причому держава виступає в ролі венчурного інвестора.

Міністр додав, що в рамках ініціативи BRAVE1, започаткованої урядом минулого року, військово-технічним стартапам було виділено близько 2,5 мільйонів доларів у вигляді грантів, і ця сума має бути збільшена приблизно в 10 разів у 2024 році.

“Ми будемо боротися за те, щоб збільшити фінансування ще більше”, – заявив він.

На відміну від Росії, де у виробництві безпілотників домінує держава, переважна більшість виробників в Україні є приватними. За словами Федорова, лише одна з 10 компаній, чиї безпілотники можуть літати в регіони навколо Москви або Санкт-Петербурга, є державною.

Міністр зазначив, що у 2023 році рівень виробництва та поставок  українських безпілотників зріс більш ніж у 120 разів, що є частиною більш широких зусиль, спрямованих на розробку та виробництво безпілотників у воєнний час, щоб скоротити розрив з ударними можливостями Росії.

Також Федоров зауважив, що погоджується з оцінкою начальника Головного управління розвідки Міноборони України Кирила Буданова про те, що Київ досяг “певного паритету” з Москвою у виробництві безпілотників далекого радіусу дії.

“Нам потрібно діяти антибюрократичним способом. У цьому суть прориву у війні технологій. Ми збираємося й надалі робити ставку на це, працювати в цьому напрямку. Тому що технології справді можуть нас урятувати”, — наголосив він.

Та додав, що минулого року було законтрактовано понад 300 000 безпілотників різних типів і понад 100 000 було відправлено на фронт. Ці цифри не включають волонтерські поставки, які зробили “значний внесок”.

“Ми зняли податки на комплектуючі до БПЛА, спростили процедуру укладання контрактів, а також процедуру утилізації. Іншими словами, ми взяли всі перешкоди, з якими стикалися компанії приватного сектору, і вирішили їх за шість місяців, ухваливши всі необхідні закони та постанови”, – ідеться у повідомленні.

Президент Володимир Зеленський поставив перед Україною мету цього року виготовити 1 мільйон дронів з видом від першої особи (FPV), які дешеві у виробництві і якими у величезних кількостях озброюються обидві сторони на фронті.

Українська безпілотна промисловість значною мірою покладається на компоненти з інших країн, у тому числі з Китаю. За словами Федорова, є спроби локалізувати виробництво компонентів.

“Тому я думаю, що якщо ми продовжимо цю тенденцію, то до кінця цього року у нас буде багато компаній, які вже виробляють понад 50% своїх компонентів локально”, – сказав міністр.

За його словами, нещодавній сплеск виробництва спричинив таке навантаження на логістику, що довелося швидко вносити зміни, щоб запобігти тривалим затримкам у поставках.

“Лише в грудні доставка дронів була в 50 разів вищою, ніж за весь 2022 рік. Уявіть собі, система не була до цього готова, і я думаю, що логістика не усвідомлювала, що такі обсяги можливі”, – сказав Федоров.

Приватний сектор також стримувала державна монополія на виробництво боєприпасів для безпілотників. Три місяці тому Україна прийняла постанову, яка скасувала цю державну монополію, а пізніше зупинила окрему монополію на виробництво артилерійських снарядів і ракет, сказав він.

“За останні три місяці понад 20 підприємств вже пройшли тестування і можуть передавати боєприпаси державі”, – підкреслив міністр.

Читайте також:
У 2024 році Україна в кілька разів збільшить виробництво ракет і озброєння, – МОУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна