Потопити більше російських кораблів: Федоров анонсував появу нової версії морського дрона Magura

Цього року в Україні з’явиться нова покращена версія морського дрона Magura.

Про це заявив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров на ютуб-каналі “Дія”.

За його словами, це дозволить потопити більше російських кораблів.

“Я не можу всі деталі розповідати, які пов’язані зі зв’язком — чому не працює російський РЕБ і спуфінг на човни. Але технології постійно розвиваються, робиться все, щоб можна було наздоганяти ці човни, працювати під впливами різних засобів радіоелектронної боротьби. Трошки більше ніж рік ця сфера активно розвивається. Але цього року буде технологічний стрибок у цьому напрямі, і морських дронів буде ще більше. Ми не можемо показати, але дійсно є човен, який є певною платформою і готується до нових застосувань з новими “сюрпризами”… Розвиток технологій призводить до того, що більше російських кораблів тонуть”, — підкреслив Федоров.

За його словами, те саме відбувається з дальніми дронами-камікадзе.

“Цей ринок активно розвивається. В усіх доменах — і повітря, і море — ми продовжуємо активну технологічну боротьбу, і там точно будуть нові здобутки”, — запевнив міністр цифрової трансформації.

Нагадаємо, як писала “Новинарняраніше, саме завдяки прямим влучанням шести дронів українського виробництва MAGURA V5 у ніч з 31 січня на 1 лютого спецпризначенцям ГУР вдалося потопити російський катер “Івановєц” Чорноморського флоту РФ. Катер російських окупантів належав до 41-ї бригади ракетних катерів, він ніс бойове чергування, охороняючи пункт базування у Новоозерному. На його борту могло бути до 40 ворожих моряків.

Що відомо про морський дрон Magura

Морський автономний охоронний безпілотний роботизований апарат (англійською Maritime Autonomous Guard Unmanned Robotic Apparatus або скорочено MAGURA) V-типу — це розроблений в Україні багатоцільовий безпілотний надводний корабель нового покоління, представлений на міжнародній оборонній виставці International Defence Industry Fair (IDEF 2023).

Він може виконувати різноманітні операції, такі як спостереження, розвідка, патрулювання, пошуково-рятувальні роботи, протимінна боротьба, охорона морського флоту, бойові місії.

Гідродинамічний корпус і витончений профіль V5 дозволяють йому пересуватися приховано з чудовою маневреністю.

Заявлені характеристики:

  • довжина: 5500 мм або 5,5 м;
  • ширина: 1500 мм, або 1,5 м;
  • висота над ватерлінією: 500 мм;
  • крейсерська швидкість: 22 вузли;
  • максимальна швидкість: 42 вузли;
  • дальність: 450 морських миль (приблизно 833 км);
  • корисне навантаження 320 кг;
  • зв’язок: mesh-радіо з повітряним ретранслятором або супутниковий зв’язок.

Читайте також:
На знищеному російському катері “Івановєц” могло бути 40 моряків і ракети “Москіт”, – ВМС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна