Шість прямих влучань дронами українського виробництва MAGURA V5: Буданов розповів подробиці потоплення російського катера “Івановєц”

Спецпризначенці Головного управління розвідки Міноборони України успішно атакували російський катер “Івановєц” морськими дронами українського виробництва MAGURA V5.

Про це заявив начальник ГУР МОУ Кирило Буданов у коментарі The War Zone.

За його словами, морськими дронами керували бійці спецпідрозділу ГУР “Group 13”.

“Під час проведення спеціальних (активних) заходів у період з 31 січня до 1 лютого відділ спланував і здійснив знищення катера “Івановєц” на рейді озера Донузлав”, — зазначив Буданов.

Під час знищення російського катера було завдано шість прямих влучень морськими безпілотниками в корпус корабля.

“Унаслідок отриманих пошкоджень корабель перекинувся на корму й затонув. За попередніми даними, пошуково-рятувальна операція, проведена противником, не увінчалася успіхом”, — заявив керівник ГУР.

Довідка

Морський автономний охоронний безпілотний роботизований апарат (англійською Maritime Autonomous Guard Unmanned Robotic Apparatus або скорочено MAGURA) V-типу — це розроблений в Україні багатоцільовий безпілотний надводний корабель нового покоління, представлений на міжнародній оборонній виставці International Defence Industry Fair (IDEF 2023).

Він може виконувати різноманітні операції, такі як спостереження, розвідка, патрулювання, пошуково-рятувальні роботи, протимінна боротьба, охорона морського флоту, бойові місії.

Гідродинамічний корпус і витончений профіль V5 дозволяють йому пересуватися приховано з чудовою маневреністю.

Заявлені характеристики:

  • довжина: 5500 мм або 5,5 м;
  • ширина: 1500 мм, або 1,5 м;
  • висота над ватерлінією: 500 мм;
  • крейсерська швидкість: 22 вузли;
  • максимальна швидкість: 42 вузли;
  • дальність: 450 морських миль (приблизно 833 км);
  • корисне навантаження 320 кг;
  • зв’язок: mesh-радіо з повітряним ретранслятором або супутниковий зв’язок.

Фото: СпецТехноЕкспорт

Контекст

Як писала “Новинарня“, в ніч з 31 січня на 1 лютого бійці спецпідрозділу Group 13 знищили ракетний катер «Ивановец» Чорноморського флоту Росії.

Катер російських окупантів належав до 41-ї бригади ракетних катерів, він ніс бойове чергування, охороняючи пункт базування у Новоозерному. На його борту могло бути до 40 ворожих моряків.

Читайте також:
На знищеному російському катері “Івановєц” могло бути 40 моряків і ракети “Москіт”, – ВМС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна