Індекс сприйняття корупції: результат України за 2023-й став одним з найкращих у світі

Україна отримала 36 балів зі 100 в Індексі сприйняття корупції за 2023 рік і піднялася на 104-те місце позицій в глобальному рейтингу поміж 180 країн. Зростання на три бали стало одним із найкращих результатів у світі.

Про це інформує Transparency International Ukraine.

Також Україна – одна з 17 країн, що продемонстрували свій найкращий показник за увесь час.

“З часів Революції Гідності і початком великого реформування за 10 років Україна додала загалом 11 балів у дослідженні. Зростання навіть під час повномасштабної війни в Індексі сприйняття корупції–2023 стало можливе завдяки активній роботі антикорупційних та інших державних органів”, – зазначає Transparency International.

“Україна продемонструвала непоганий результат цьогоріч і прогресивну динаміку за 10 років. Зараз ми вже доросли до показників країн-кандидаток в ЄС. Факт другий — ми розбудували антикорупційну екосистему з нуля і вже маємо реальні вироки за топкорупцію, але нам все ще треба дуже багато працювати, щоб наздогнати показники країн ЄС. І наостанок, якщо випадки тиску на журналістів та представників громадськості й надалі продовжуватимуться, якщо влада втручатиметься у різні сфери держуправління, а корупційні скандали, пов’язані з обороною, не стихатимуть, ми можемо дуже швидко втратити наші досягнення”, – зауважив виконавчий директор Transparency International Ukraine Андрій Боровик.

Ключовим показником Індексу є кількість балів, а не місце в рейтингу. Мінімальна оцінка (0 балів) означає, що корупція фактично підміняє собою державу, максимальна (100 балів) свідчить про те, що корупція майже відсутня. Індекс оцінює корупцію лише в державному секторі.

Результати інших країн

Очолюють рейтинг СРІ Данія (90 балів), Фінляндія (87 балів), Нова Зеландія (85 балів) та Норвегія (84 бали).

Аутсайдери рейтингу теж залишилися незмінними. Сомалі втратило 1 пункт і з 11 балами посідає останнє 180 місце. А до Південного Судану та Сирії, які набрали по 13 балів та посідають 177 сходинку, Венесуела додалася з такими ж показниками.

Серед сусідів, які є членами Євросоюзу, найближчою до України є Угорщина, яка з 42 балами обіймає 76-те місце в Індексі сприйняття корупції (таку ж позицію має Молдова). На один бал більше за Україну отримала Білорусь (це 98-ме місце рейтингу). Росія з 26 балами є 141-ю зі 180 країн, що оцінювалися.

Щодо інших країн, то Грузія втратила 3 бали (53 бали, 49 місце), Чорногорія додала 1 бал (46 балів, 63 місце), Північна Македонія додала 2 бали (42 бали, 76 місце), Албанія додала 1 бал (37 балів, 98 місце), показники Сербії за рік не змінилися (36 балів, 104 місце).

Найменше з усіх країн-кандидаток цьогоріч набрала Туреччина – в її доробку стало менше на 2 бали (34 бали, 115 місце), і вона ж стала останньою з-поміж усіх претендентів на своє місце в ЄС.

Як і Україна, 36 балів мають Алжир і Бразилія. Аргентина, Гамбія, Ефіопія та Замбія – всі вони мають по 37 балів. А 35 – Боснія і Герцеговина, Домініканська Республіка, Єгипет, Непал, Панама, Сьєрра-Леоне та Таїланд.

З-поміж західних сусідів показник Румунії залишився без змін (46 балів, 63 місце), тоді як Польща втратила ще 1 бал, але залишилася однією з лідерок за показниками СРІ серед близьких до України країн – із 54 балами вона посідає 47 місце. Однак тепер Польща ділить цю сходинку зі Словаччиною – за рік ця країна додала 1 пункт та теж набрала 54 бали.

TIU також повідомляє, що у 2023 році НАБУ та САП вручили низку гучних підозр, зокрема ексголові Верховного суду Всеволоду Князєву, ексголові Фонду держмайна Дмитру Сенниченку, суддям Київського апеляційного суду В’ячеславу Дзюбіну, Юрію Сливі, Ігорю Паленику, Віктору Глиняному, т.в.о. Міністра громад, територій та інфраструктури Василю Лозинському, нардепам Сергію Лабазюку та Андрію Одарченку.

Серед гучних вироків 2023 року: екссудді Чаусу (10 років із конфіскацією майна), експрокурору Дмитру Сусу (9 років в’язниці, АП ВАКС зменшила строк до 7 років). Чимало запитань у громадськості викликали вироки у справі аеропорту «Бориспіль», щодо ексмера Полтави Олександра Мамая (пішов на угоду зі слідством, перерахував на ЗСУ 2 млн грн) та ексміністру екології Миколі Злочевському (пішов на угоду зі слідством, перерахував на ЗСУ 660 млн грн та отримав штраф 68 тис. грн).

Читайте також:
“Викорінити корупцію”: Умєров і Залужний презентували в Києві агенцію “Державний оператор тилу”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.