ВВС: українська РЕБ допомогла відбити ракетну атаку 13 січня. Що таке “спуфінг” і до чого тут наша секретна “Покрова”

Українське військове командування вперше заявило, що змогло “нейтралізувати” два десятки російських ракет не засобами протиповітряної оборони, а саме радіоелектронної боротьби. Західні аналітики кажуть про “переломний момент” в питанні захисту неба України, а експерти припускають, що йдеться про секретну систему “Покрова”.

Про це пише ВВС у середу, 24 січня.

У ніч проти 13 січня Росія провела чергову потужну атаку на українські міста. Армія РФ запустила 40 засобів нападу, зокрема 18 крилатих, шість керованих авіаційних ракет і шість гіперзвукових “Кинджалів”.

Сили протиповітряної оборони знищили сім крилатих і одну авіаційну ракету. Однак, як заявило командування Повітряних сил, ще близько 20 російських ракет “не досягли своїх цілей” – внаслідок радіоелектронної боротьби (РЕБ).

“На понад 20 був вплив засобів РЕБ безпосередньо. А також, як вже зазначалось, є і неякісні, можливо, ракети, які можуть просто не долітати до своїх цілей і падати в полі”, – пояснив речник командування ПС Юрій Ігнат.

Це вперше Україна публічно заявила про такий вдалий спосіб протидії російським ракетам.

“Це якісно новий підхід в боротьбі з ворогом, який полягає в тому, щоб не витрачати дорогі ракети зенітно-ракетних комплексів, а застосовувати РЕБ. Це тепер дає змогу впливати не лише на “Шахеди”, але й на ракети”, – пояснює журналістам колишній заступник начальника генштабу ЗСУ з питань ППО, генерал Ігор Романенко.

Ймовірно, такого результату Україні вдалося досягти завдяки станції РЕБ “Покрова”. Ледь не вперше публічно про неї заявив саме Залужний у своїй статті від 1 листопада 2023 року для британського видання Economist.

Він повідомив про розгортання загальнодержавної системи РЕБ “Покрова” з можливістю заміни супутникового радіонавігаційного поля (“спуфінгу”), придушення радіонавігації по всій лінії зіткнення та на більшій частині території України.

За декілька днів після обстрілу 13 січня начальник управління РЕБ генштабу ЗСУ, полковник Андрій Стариков в ефірі телемарафону заявив, що “Покрова” вже працює. Хоча і не відповів на пряме питання, чи покриває вона дійсно всю територію країни.

“Скажімо так, вона працює в Україні”, – сказав він.

“Система є передовою в світі, такої ні в кого нема. Вона може здійснювати вплив на наведення крилатих ракет і частково – на БПЛА “Шахед”, – заявив полковник ЗСУ.

Що треба знати про спуфінг

Спуфінг – це підміна, а навіть точніше, корегування даних з супутників навігації, які поступають на приймач ракети або безпілотника. Цей приймач отримує і обраховує спеціальні коди для визначення свого місцеположення відразу з декількох супутників. Існує декілька супутникових угруповань, які належать різним країнам, наприклад американська GPS, російська ГЛОНАСС чи китайська Beidou.

Спуфінг полягає в додаванні похибки, яку приймач не може відрізнити від справжнього супутникового коду і має враховувати в своїх обрахунках. Таким чином, кількість хибних кодів, які ви можете “підмішати” в справжній супутниковий сигнал, в якійсь момент може бути достатньою, щоб ввести в оману приймач”, – каже Ярослав Калінін, очільник української компанії “НВЦ Інфозахист”, яка виробляє засоби радіотехнічної розвідки

Важливо, що антена приймача не знає, звідки прийшов сигнал, тобто їй не важливо – зверху чи знизу. Виходить, в таких умовах не принципово, щоб “фейковий” сигнал РЕБ йшов лише зверху від ракети чи БПЛА.

Фактично, передавач засобу радіоелектронної боротьби імітує існування нового супутникового сузір’я і до 10 реальних супутників додає ще 60 “фейкових”. В таких умовах приймач хибно визначає своє місцерозташування, наприклад, в іншій півкулі Землі.

“Для протидії цьому існують приймачі супутникового сигналу, які будуються на декількох антенах, і які вже можуть оцінити, звідки приходить супутниковий сигнал – з однієї точки чи з декількох. Відповідно, він буде ігнорувати сигнали з напрямків, які йому здаються хибними”, – каже очільник “НВЦ Інфозахист”

Але ці системи також не “безгрішні”. Їх можна перехитрити, наприклад, розміщуючи передавачі “фейкових” сигналів на різних напрямках і в різному просторовому положенні.
“Є безліч комбінацій. Поки що комбінації, які ми використовуємо, нам дозоляють прикривати стратегічні об’єкти і знижувати ефективність застосованих російських ракет. Але боротьба триває і про остаточну перемогу говорити ще зарано”, – резюмує Ярослав Калінін.

Читайте також:
В Україні розробили портативний РЕБ, що глушить російські FPV-дрони

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.