Суд відправив бізнесмена Гринкевича-молодшого під арешт із півмільярдною заставою

Печерський районний суд Києва призначив запобіжний захід синові львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича — Роману Гринкевичу – тримання під вартою протягом двох місяців (до 17 березня) з альтернативою застави в розмірі понад 500 мільйонів гривень.

Про це ввечері в понеділок, 22 січня, повідомляє із зали суду “Суспільне”.

Роман Гринкевич — п’ятий підозрюваний в участі у злочинному угрупованні та шахрайстві, вчиненому в умовах воєнного стану в особливо великих розмірах, у межах справи про постачання неякісного одягу для Збройних сил України.

Захист Романа Гринкевича заявив, що оскаржуватиме буцімто “незаконне” рішення суду в апеляційному порядку.

Обрання запобіжного заходу Роману Гринкевичу розглядала суддя Тетяна Ільєва. Після початку засідання сторона захисту подала клопотання до апеляційного суду для визначення підсудності. Прокурор Ярослав Гаврищук заявив, що вважає це затягуванням судового процесу.

За даними слідства, бізнесмен Ігор Гринкевич, батько Романа Гринкевича, визначив співучасників та зорганізував їх. Він стверджує, що на Романа, як співорганізатора, покладались керівництво компанією, використання зв’язків та залучення на приймання товарів.

“Роман погодився на участь відведених функцій. Він увійшов до створеної Ігорем організації… Гринкевич спільно з іншими, з січня по грудень 2023 року, завдали збитків на загальну суму у понад 94 мільйони гривень”, — зазначив прокурор.

Роман Гринкевич на суді 22 січня 2024 року. Фото: Суспільне

Вимогу арешту і застави в розмірі пів мільярда Гаврищук пояснив тим, що підозрюваний “може переховуватись, знищувати документи, впливати на свідків, учинити інше кримінальне правопорушення, не зʼявлявся до слідчого з повістками”.

Під час виступу в суді Роман Гринкевич заявив, що не планував і не планує залишати територію України, а натомість збирається “відстоювати свою честь і доводити правоту”.

Він сказав, що не розуміє змісту висунутих на його адресу звинувачень.

“З приводу якості товарів — насправді дуже смішно, оскільки я просто бачу, що слідчі і прокуратура не в курсі, як приймаються товари Міністерством оборони. Для того, щоб здати ту чи іншу одиницю товару, підприємство затверджує робочий зразок по цій одиниці, який затверджують кілька профільних департаментів і управлінь Міністерства оборони. В цьому залучені близько 15 представників як Збройних сил, так і Міністерства оборони та інших профільних структур. І все, що здається, здається по чітко затвердженому зразку”, — зазначив він.

Роман Гринкевич на суді 22 січня 2024 року. Фото: Суспільне

Журналісти помітили, що Гринкевич взув на суд кросівки “Луї Віттон” за 1600 євро.

Передісторія. Справа Гринкевича-молодшого

Як повідомили у пресслужбі Офісу генерального прокурора, Романа Гринкевича затримали вранці 22 січня в Одесі. За оперативною інформацією Державного бюро розслідувань, Гринкевич-молодший намагався домовитись щодо незаконного перетину державного кордону України, аби надалі сховатися від правоохоронних органів України в одній із країн ЄС.

Генпрокурор Андрій Костін розповів, що, за даними слідства, підозрюваний виїхав до Одеси орієнтовно 17 січня і з того часу готувався перетнути державний кордон та виїхати за межі країни. 19 січня за клопотанням прокурорів суд надав дозвіл на його затримання.

Голова ДБР Олексій Сухачов під час брифінгу уточнив, що Роману Гринкевичу, як і його батьку Ігорю, повідомили про підозру, однак кілька днів йому вдавалося переховуватися від правосуддя.

Ідеться про кримінальне провадження, пов’язане із постачанням неякісного одягу для ЗСУ фірмою Гринкевичів.

18 січня суд обрав запобіжні заходи фігурантам цього кримінального провадження, зокрема Гринкевичу-батьку.

Того ж дня ДБР оголосило у розшук Романа Гринкевича, якого підозрюють у шахрайстві в особливо великих розмірах в умовах воєнного стану, а також участі у злочинній організації.

Детальніше про справу Гринкевича

Наприкінці 2023 року ДБР затримало львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича – постачальника Міністерства оборони, який намагався за $500 тисяч підкупити одного з керівників відомства. За це він хотів “сприяння” у поверненні майна, вилученого у підконтрольних йому компаній в ході розслідування кримінального провадження.

Провадження стосувалося оборудок із закупівлями одягу та білизни для ЗСУ, під час яких МОУ було завдано понад 1 млрд грн збитків. Загалом же компанії бізнесмена виграли 23 тендери на постачання Міноборони одягу на понад 1,5 млрд грн. Втім, багато контрактів не було виконано, а деякі – не в повному обсязі або за завищеними цінами.

За даними слідства, до виконання оборонних замовлень залучили підконтрольні бізнесмену підприємства, які раніше займалися будівництвом і не мали належних потужностей для виготовлення та зберігання речового майна для потреб Міноборони.

Гринкевичу оголосили підозру за ч. 3 ст. 369 Кримінального кодексу (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до 8 років.

Суд відправив його під варту з альтернативою у вигляді застави в розмірі понад 420 мільйонів гривень.

11 січня ДБР повідомило про арешт майна сім’ї та компаній Гринкевича.

Надалі старший Гринкевич отримав нову підозру за постачання неякісного одягу військовим.

Львівський бізнесмен Ігор Гринкевич та його родина. Фото з відкритих джерел

Члени родини Гринкевичів стали відомі за фактами купівлі люкс-нерухомості, предметів розкоші та інших атрибутів багатого життя.

АРМА назвало знайдені в Гринкевичів активи:

  • Житлова нерухомість – 17 (зокрема, 3 квартири у власності дружини Ігоря Гринкевича Світлани; 1 львівська квартира у власності Ярини Гринкевич; 1 львівська квартира у власності Мар’яна Шведа та 2 квартири у власності Софії Морозюк)
  • нежитлова нерухомість – 7 (зокрема, нежитлове приміщення на вул. Саксаганського у центрі столиці)
  • земельні ділянки – 18 (зокрема значні ділянки у Литвинівській с/раді Вишгородського району Київської області, що належать Ігорю Гринкевичу та його сину Роману Гринкевичу);
  • автомобілі преміумкласу – 9;
  • частки в статутному капіталі – 14 731 625 грн;
  • зброя – 12;
  • майнові права інтелектуальної власності – 3.

Нацагентство також встановило наявність у фігурантів банківських рахунків у понад восьми установах та ініціювало заходи з отримання інформації про наявність коштів та операцій на рахунках.

Читайте також:
МОУ розірвало останній контракт з Гринкевичем. І подало заяву до ДБР про визнання потерпілою стороною

Приніс хабар ДБРівцю: стали відомі деталі затримання бізнесмена Гринкевича


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна