МОУ розірвало останній контракт з Гринкевичем. І подало заяву до ДБР про визнання потерпілою стороною

Міністерство оборони України розірвало останній контракт з компанією, пов’язаною з львівським підприємцем Ігорем Гринкевичем. Ідеться про “Трейд лайнс рітейл”, що постачала продукти Збройним силам.

Крім того, МОУ подало заяву до Державного бюро розслідувань про визнання міністерства потерпілою стороною,  повідомляє пресслужба відомства ввечері 17 січня.

Зазначається, що компанії “Будівельна компанія Сітіград”, “Трейд лайнс рітейл” та “Будівельний альянс Монтажпроект”, пов’язані з Гринкевичем, постачали Міноборони низькоякісні товари. Це спричинило державі матеріальну шкоду на загальну суму понад 934 мільйонів гривень. Рахунки та активи цих компаній вже арештували.

Наприкінці 2023 року “Трейд лайнс рітейл” на конкурсних торгах в системі Prozorro була визнана переможцем на постачання харчів по одному з 30 контрактів для ЗСУ.

“Через неможливість забезпечити поставки продуктів, Міноборони ухвалило рішення та надіслало всі необхідні документи “Трейд лайнс рітейлу” для розірвання контракту”, – заявили в МОУ.

Для уникнення складнощів із харчовим забезпеченням 16 січня Міноборони оголосило в Prozorro інший конкурс на укладення контракту щодо постачання харчування для ЗСУ за процедурою прямих договорів.

Читайте також:
Бізнесмен Гринкевич отримав нову підозру за постачання неякісного одягу військовим
Приніс хабар ДБРівцю: стали відомі деталі затримання бізнесмена Гринкевича

Детальніше про справу Гринкевича

Наприкінці 2023 року ДБР затримало львівського бізнесмена-постачальника Міноборони, який намагався за $500 тисяч підкупити одного з керівників відомства. ЗМІ писали, що йдеться про Ігоря Гринкевича. За це він хотів “сприяння” у поверненні майна, вилученого у підконтрольних йому компаній в ході розслідування кримінального провадження.

Саме ж провадження стосувалося оборудок із закупівлями одягу та білизни для ЗСУ під час яких Міноборони було завдано понад 1 млрд грн збитків. Загалом же компанії бізнесмена виграли 23 тендери на постачання Міноборони одягу на понад 1,5 млрд грн. Втім, багато контрактів не було виконано, а деякі не в повному обсязі або за завищеними цінами.

За даними слідства, до виконання оборонних замовлень залучили підконтрольні бізнесмену підприємства, які раніше займалися будівництвом і не мали належних потужностей для виготовлення та зберігання речового майна для потреб Міноборони.

Гринкевичу оголосили підозру за ч. 3 ст. 369 ККУ (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до 8 років.

Суд відправив його під варту з альтернативою у вигляді застави в розмірі понад 420 мільйонів гривень.

11 січня ДБР повідомило про арешт майна сім’ї та компаній Гринкевича.

Львівський бізнесмен Ігор Гринкевич та його родина. Фото з відкритих джерел

АРМА назвало знайдені в Гринкевичів активи:

  • Житлова нерухомість – 17 (зокрема, 3 квартири у власності дружини Ігоря Гринкевича Світлани; 1 львівська квартира у власності Ярини Гринкевич; 1 львівська квартира у власності Мар’яна Шведа та 2 квартири у власності Софії Морозюк)
  • нежитлова нерухомість – 7 (зокрема, нежитлове приміщення на вул. Саксаганського у центрі столиці)
  • земельні ділянки – 18 (зокрема значні ділянки у Литвинівській с/раді Вишгородського району Київської області, що належать Ігорю Гринкевичу та його сину Роману Гринкевичу);
  • автомобілі преміумкласу – 9;
  • частки в статутному капіталі – 14 731 625 грн;
  • зброя – 12;
  • майнові права інтелектуальної власності – 3.

Нацагентство також встановило наявність у фігурантів банківських рахунків у понад 8 установ. Та ініціювало заходи з отримання інформації про наявність коштів та операцій на рахунках.

Читайте також:
МОУ заявило про розірвання всіх угод, укладених з фірмами Гринкевичів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна