Правоохоронці арештували майно сім’ї та компаній львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича

Правоохоронні органи арештували майно сім’ї та компаній львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича, раніше затриманого за підозрою у спробі передати хабар співробітнику Державного бюро розслідувань.

Про арешт майна бізнесмена повідомляє у четвер, 11 січня, пресслужба ДБР.

Джерела “Суспільного” у правоохоронних органах підтвердили, що йдеться про Ігоря Гринкевича, якого затримали наприкінці грудня 2023 року.

“За ініціативи ДБР арештовано майно сім’ї та підконтрольних кампаній львівського бізнесмена — одного з найбільших постачальників Міністерства оборони, який намагався дати хабар слідчому Бюро”, — зазначається у повідомленні ДБР.

У Держбюро розповіли, що в межах розслідування щодо постачання товарів для потреб Міноборони правоохоронці провели обшуки за адресами проживання та роботи бізнесмена, а також за адресами проживання директорів та офісів підконтрольних йому компаній.

“Для забезпечення відшкодування спричинених збитків було накладено арешти на нерухоме майно, транспортні засоби преміумкласу, які перебувають у власності сім’ї бізнесмена, а також на майно та рахунки підконтрольних йому компаній”, — зауважили в Бюро.

В ДБР додали, що, за висновками експертів, вся поставлена компаніями бізнесмена у 2023 році продукція на потреби Міністерства оборони не відповідає якісним характеристикам та неможлива для використання військовослужбовцями Збройних сил України.

У ДБР нагадали, що кілька місяців тому Бюро порушило кримінальне провадження за фактом оборудок із закупівлями одягу та білизни для ЗСУ. Компанії львівського бізнесмена виграли 23 тендери на постачання Міністерству оборони одягу на понад 1,5 мільярда гривень, зазначили в пресслужбі відомства.

“Під час слідства було встановлено, що до виконання оборонних замовлень були залучені підконтрольні бізнесмену підприємства, які раніше займались будівництвом та не мали належних виробничих, складських та інших потужностей для виготовлення та зберігання речового майна для потреб Міністерства оборони України. За попередніми оцінками це призвело до збитків бюджету на 1,2 мільярда гривень та відповідно зриву постачання”, — наголосили в ДБР.

За результатами слідчих дій правоохоронці виявили повне невиконання 6 контрактів. При цьому щонайменше за 7 договорами підприємства бізнесмена поставили товар на склади військових частин лише у невеликій кількості, але отримали державні кошти за повне виконання зобов’язань. Також ДБР з’ясувало, що 8 договорів виконані із запізненням від 3 до 5 місяців.

“Аналіз зовнішньоекономічних контрактів та митних документів вказаних підприємств виявив факти завищення вартості товарів, поставлених для МОУ. Перевіряється причетність до оборудок колишніх посадовців Міноборони, які не проводили жодних юридичних дій для забезпечення виконання або розірвання договорів”, — додали в Бюро.

Що відомо про справу Гринкевича

Наприкінці 2023 року ДБР затримало львівського бізнесмена-постачальника Міноборони, який намагався за $500 тисяч підкупити одного з керівників відомства. ЗМІ писали, що йдеться про Ігоря Гринкевича. За це він хотів “сприяння” у поверненні майна, вилученого у підконтрольних йому компаній в ході розслідування кримінального провадження.

Саме ж провадження стосувалося оборудок із закупівлями одягу та білизни для ЗСУ під час яких Міноборони було завдано понад 1 млрд грн збитків. Загалом же компанії бізнесмена виграли 23 тендери на постачання Міноборони одягу на понад 1,5 млрд грн. Втім, багато контрактів не було виконано, а деякі не в повному обсязі або за завищеними цінами.

За даними слідства, до виконання оборонних замовлень залучили підконтрольні бізнесмену підприємства, які раніше займалися будівництвом і не мали належних потужностей для виготовлення та зберігання речового майна для потреб Міноборони.

Гринкевичу оголосили підозру за ч. 3 ст. 369 ККУ (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до 8 років.

Суд відправив його під варту з альтернативою у вигляді застави в розмірі понад 420 мільйонів гривень.

Читайте також:
МОУ заявило про розірвання всіх угод, укладених з фірмами Гринкевичів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна