ЗМІ: Україна досі не отримала ЗРК NASAMS, обіцяну Канадою рік тому

Канада досі не передала Україні систему протиповітряної оборони NASAMS, що обіцяла рік тому. І поки не повідомляється, коли це станеться.

Про це 9 січня пише CTVnews.

10 січня 2023 року Оттава заявила про плани закупити для України ЗРК NASAMS вартістю 406 мільйонів доларів. Однак майже через рік одна з двох компаній, що беруть участь у створенні системи NASAMS, заявила, що у неї немає відповідного контракту.

Планувалося, що Канада заплатить уряду США повну вартість, а Америка укладе договір про продаж техніки безпосередньо з Україною.Така домовленість дозволяє Оттаві уникнути необхідності звертатися до Вашингтона за подальшим дозволом на відправку системи в Україну, який потрібен щоразу, коли американські військові технології продаються за межами країни.

Хоча Канада заплатила за систему NASAMS у березні минулого року, залишається незрозумілим, коли та вона потрапить до України. Невідомо навіть, чи знає міністерство оборони Канади, коли це станеться. Представник відомства заявив, що воно працює зі своїми американськими партнерами над визначенням термінів.

Президент Володимир Зеленський заявив у Twitter (X) 4 січня, що він вдячний прем’єр-міністру Канади Джастіну Трюдо за його готовність допомогти Києву у захисті українського неба, зокрема шляхом надання додаткових систем та ракет NASAMS.

Незрозуміло, чи мав Зеленський на увазі систему, за яку Канада погодилася заплатити минулого року, або ж вони говорили про нову. Офіс прем’єр-міністра відмовився відповідати на запитання, а Міноборони країни не підтвердило, чи має намір Оттава надати більше ЗРК NASAMS.

“Ми залишаємося в тісному контакті з українськими офіційними особами щодо найбільш нагальних оборонних потреб України, і Канада продовжуватиме посилювати й задовольняти ці потреби, надаючи всебічну військову допомогу”, – написала речниця відомства Андре-Ан Пулен у відповіді на запитання електронною поштою.

Пулен заявила, що США підписали контракт із американським виробником зброї “Raytheon” на поставку системи NASAMS, що виробляється спільно “Raytheon” та норвезькою “Kongsberg”. Водночас минулого тижня представник “Kongsberg” повідомив в електронному листі, що компанія не має контракту з США щодо канадського контракту.

“Відомство, що займається закупівлями, все ще розглядає питання про закупівлю системи від Канади”, – йдеться в повідомленні її представника Івара Сіменсена, який не відповів на запитання про те, скільки часу займе виробництво після отримання дозволу.

У листопаді 2022 року міністерство оборони США дійсно підписало контракт з Raytheon на 1,2 мільярда доларів США для систем NASAMS, призначених для України, і в публічному повідомленні про цей контракт зазначено, що очікувана дата завершення – листопад 2025 року.

Представник Пентагону не відповів на запитання про те, чи підпадає система під цей контракт і коли вона буде поставлена, натомість переадресував запитання канадським чиновникам.

Довідково

NASAMS – це норвезький пересувний зенітно-ракетний комплекс, який може випустити 72 ракети за 12 секунд. Його застосовують для збиття літаків, вертольотів та крилатих ракет у радіусі до 40 км.

Читайте також:
Норвегія надасть Україні додаткові системи ППО NASAMS та іншу гуманітарну допомогу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна