У Литві відповіли, чи допомагатимуть Україні повертати чоловіків призовного віку

Литва не здійснюватиме депортацію українських чоловіків призивного віку в Україну.

Про це заявила прем’єр-міністерка Литви Інгріда Шимоніте в коментарі Financial Times, цитує “Європейська правда” 8 травня.

Вона відзначила, що ЄС гарантував захист українським громадянам, у тому числі чоловікам, принаймні до березня 2025 року.

“Ми не будемо організовувати депортації або розшукувати українських чоловіків в країні, тому що це було б незаконно”, – сказала очільниця литовського уряду.

Однак якщо Київ доведе, що чоловік ухиляється від військової служби, йому може бути відмовлено у наданні посвідки на постійне проживання, заявила Шимоніте.

За словами литовської прем’єрки, вона “прагне допомогти Україні гарантувати, що вона має потенціал для оновлення своїх збройних сил і дозволити людям, які воювали протягом тривалого часу, відпочити”.

Міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас раніше допускав, що Литва могла би обмежити чоловіків, які ухиляються від військової служби в Україні, у соціальних виплатах, дозволах на роботу чи інших документах.

Читайте також:
Естонія не висилатиме українських чоловіків призовного віку, – МВС країни

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна