Білий дім: РФ 6 січня вдарила по Україні балістичними ракетами з КНДР

Російські війська 6 січня обстріляли Україну кількома північнокорейськими балістичними ракетами.

Про це заявив представник Ради національної безпеки Джон Кірбі під час брифінгу 9 січня.

“Ми досі оцінюємо наслідки цих ударів, але можемо підтвердити, що щонайменше одна з них влучила по Харкову”, – сказав він.

Кірбі зазначив, що Москва змушена шукати військову техніку у країн-союзників через санкції та обмеженням експорту. Однією з таких держав є Північна Корея. Так, КНДР нещодавно надала Росії пускові установки балістичних ракет і кілька десятків балістичних ракет.

“Відтоді Росія розгорнула ці ракети проти України”, – зауважив він на брифінгу.

Та наголосив, що отримання Росією балістичних ракет із КНДР прямо порушує численні безпекові резолюції ООН, і в середу, 10 січня, США разом із союзниками порушать питання “про ці угоди щодо озброєння на Раді Безпеки ООН”.

“Ми також продовжимо вводити санкції проти тих, хто працює, аби сприяти передачам такого озброєння, і оприлюднювати інформацію, що викриває ці угоди зі зброєю”, – додав Кірбі.

Перед цим

Як писала “Новинарня“, неназвані американські чиновники в коментарі американським ЗМІ заявили, що РФ планує придбати балістичні ракети малої дальності в Ірану і вже отримує десятки балістичних ракет і пускових установок з Північної Кореї.

Пізніше таку інформації підтвердив і Білий дім. За словами представника Ради національної безпеки США Джона Кірбі, російські війська випустили по Україні 30 грудня принаймні одну з балістичних ракет, які надала КНДР. Сполучені Штати піднімуть це питання в Раді безпеки ООН.

Кірбі також зауважив, що Іран ще не постачав Росії балістичні ракети малої дальності, але Вашингтон вважає, що Росія має намір придбати ракетні системи в Ірану.

Згодом речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат заявив, що Україна поки що не має інформації щодо застосування Росією балістичних ракет, придбаних у КНДР. Фахівці вивчатимуть уламки, щоб перевірити, які саме ракети росіяни використали.

Читайте також:
Хакери з Північної Кореї зламали комп’ютери виробника крилатих ракет РФ, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна