РФ має перевагу в радіоелектронній боротьбі, але Україну можна використовувати як лабораторію РЕБ, – FT

Україна та Росія інвестували значні кошти в системи радіоелектронної боротьби, які можуть нейтралізувати дрони, але саме РФ зберігає перевагу в цій ніші, оскільки зосередилася на цих можливостях перед початком свого повномасштабного вторгнення в Україну ще два роки тому. Проте, українські сили намагаються наздогнати і створюють власні розробки в цій сфері.

Про це йдеться в матеріалі Financial Times у неділю, 7 січня.

Зазначається, що Росія дедалі активніше розгортає РЕБ, щоб збити з курсу високоточні боєприпаси, які Україна отримала від західних країн. Це такі, як ракети «Хаймарс» і артилерійські снаряди «Екскалібур».

За словами полковника Івана Павленка, начальник Головного управління РЕБ та кібербезпеки Генерального штабу Збройних Сил України, РФ також використовувала свої засоби РЕБ для імітації запусків ракет і безпілотників, щоб обманути українську протиповітряну оборону та визначити їх місце розташування.

“Без захисту від РЕБ українські війська стають легкою здобиччю для артилерійських ударів з безпілотниками, безпілотників, що скидають бомби, і камікадзе, які підривають безпілотні літальні апарати. Один український солдат поскаржився на відсутність захисту РЕБ для його підрозділу, який, у великій кількості, був знищений протягом тижнів інтенсивного бомбардування на східному фронті, коли російські безпілотники «били нас, як комарів». «Яка РЕБ? . . . У нас не було жодної. Ті дні в окопах навіть згадувати не хочеться. Наші хлопці падали як мухи”, – цитує свого співрозмовника Financial Times.

Видання наголошує також, що системи РЕБ бувають різних форм і розмірів: від радіолокаційних решіток і передавачів-приймачів, встановлених на вантажівках, до кишенькових пристроїв.

Так, і Україна, і РФ зберегли потужні науково-дослідні школи для РЕБ, які були створені за радянських часів, але російський уряд інвестував значні кошти в нові комплекти протягом більше десяти років.

Згідно із військовим консалтинговим звітом, опублікованим Financial Times, російська система приглушення каналів супутникової навігації “Поле-21” може бути розміщена на землі, на вежах або встановлена на транспортних засобах і може створювати заглушки на площі 150 км. Інша – “Мурманськ”, який використовує величезні висувні 32-метрові антенні вежі, встановлені на мобільних броньованих машинах.

“Тим не менш, Україна періодично знаходила слабкі місця в системі РЕБ і протиповітряної оборони Росії, дозволяючи своїм безпілотникам наносити удари в глиб російської території, вражаючи авіабази, склади та інші цілі, включно з самим Кремлем. Перш ніж завдати ракетних ударів великої дальності по ЧФ РФ в Севастополі на початку цього року, українські командири на швидкісних катерах вивели з ладу системи РЕБ, встановлені на нафтових платформах. Кримський порт був одним із найбільш захищених від РЕБ місць війни. Київ, який спочатку покладався на застаріле радянське обладнання, каже, що покращив свої можливості РЕБ завдяки системам, виробленим у країні та поставленими західними союзниками, хоча деталі тримаються в секреті”, – йдеться в матеріалі видання.

Зокрема, українська система «Буковель», яку можна встановлювати на автомобілях, виявляє дрони, глушить їхню передачу даних і може блокувати супутникові системи наведення, зокрема й російський «Глонас».

А нова українська система під кодовою назвою «Покрова», за деякими даними, може протидіяти ракетам, блокуючи їх систему наведення.

Представник Генерального штабу України Іван Павленко сказав, що винищувачі F-16, які незабаром будуть доставлені західними союзниками, вкрай важливо оснастити сучасними системами РЕБ. І додав, що Київ уже працює з союзниками над цим питанням.
Він похвалився, що українські системи РЕБ використовувалися для захоплення цінних російських БпАК, таких як «Орлан», і обманом змусили інші безпілотники повернути назад до Росії.

Павленко сказав, що Україну “можна використовувати як лабораторію РЕБ”, хоча й визнав, що деякі західні військові неохоче діляться технологіями.

Читайте також:
Дрон ЗСУ “мінуснув” РЕБ “Серп-ВС5” російських окупантів, задача якого — протидіяти дронам

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.