Дрон ЗСУ “мінуснув” РЕБ “Серп-ВС5” російських окупантів, задача якого — протидіяти дронам

Збройні сили України знищили російську систему радіоелектронної боротьби “Серп-ВС5” за допомогою дрона.

Про це 6 січня повідомляє 59-та окрема мотопіхотна бригада імені Якова Гандзюка.

“Продовжуємо знайомити вас з новітніми руснявими засобами. РЕБ “Серп-ВС5″ задача якого — протидіяти дронам. Продемонстрували його в 2023 році. Тому символічно, що саме дрон цей РЕБ знайшов, а другий дрон — розвалив”, — йдеться в повідомленні бригади в Telegram.

За словами військового експерта у сфері радіотехнологій Сергія “Флеша” Бескрестнова, комплекс прикривав об’єкт на глибині 12 км від лінії фронту.

“Мінуснули”. Цей комплекс прикривав об’єкт на глибині 12 км від лінії фронту. На 70 відсотків я впевнений, що це змонтовано два “Серпи”. Як я вже писав, раніше їх ніколи не бачив на фронтах”, — написав він у Telegram.

Як повідомляє “Новинарня“, у березні 2023 року холдинг “Росэлектроника”, який входить до корпорації “Ростех”, представив далекобійний комплекс “Серп-ВС5”, призначений для боротьби з роєм дронів.

Виробник заявляв, що комплекс здатен придушувати управління дронами на відстані до 5 км, дозволяє “глушити” одночасно кілька каналів, що забезпечує захист об’єктів від атак одночасно кількох БпЛА, у тому числі з різних боків.

“Серп-ВС5” працює в п’яти частотних діапазонах — від 900 МГц до 5,8 ГГц. Це дозволяє використовувати його не лише проти цивільних, а й проти спеціальних літальних апаратів.

Обладнання придушує канал управління безпілотником, розриває зв’язок з оператором, виводить з ладу навігаційне обладнання, дезорієнтує дрон у просторі та зриває виконання польотного завдання.

Система придушує сигнали GPS, ГЛОНАСС, Beidou (в діапазонах L1, L2, L5), а також розриває керування дронами Wi-Fi.

Комплекс “бачить” БпЛА в секторі 360 градусів по горизонтальній осі. Функція розподілу кута огляду на сектори з незалежними режимами роботи дозволяє використовувати при необхідності інші безпілотники під час роботи комплексу. Зв’язок із власним пунктом управління здійснюється через мережу Ethernet. Обладнання може працювати як автономно, так і в складі комплексних систем.

Читайте також:
Українські розвідники підсмажили два російські “Панцирі” на Бєлгородщині, вартістю від $10 млн кожен. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.