Більшість німецьких Leopard 2A6 вже небоєздатні через брак запчастин, – ЗМІ

Німеччина у межах “коаліції Leopard 2” передала до Збройних сил України 18 танків Leopard 2A6, але більшість з них вже не у боєздатному стані.

Про це повідомив депутат Бундестагу Себастьян Шефер, передає видання “Дефенс експрес” у вівторок, 2 січня.

Зазначається, що причиною цього стали не лише цілком можливі бойові ушкодження, а й активна експлуатація машини.

Шеффер назвав причиною цієї ситуації ще й дуже довгий ремонт, який проходить у Литві, через брак запасних частин. Ця проблема вже викликала листування депутата з міністром оборони Німеччини Борисом Пісторіусом. І самі ці листи, де він закликав розв’язати проблему, стали здобутком німецьких ЗМІ.

Також цілком можливо, що аналогічна ситуація стосується й ще трьох Leopard 2A6 від Португалії.

“Але поява проблеми із запасними частинами до Leopard 2A6 не є сюрпризом. Бо німецьке танкобудування вже продемонструвало свої реальні можливості тим, що на модернізацію півсотні австрійських Leopard 2A4 до рівня наближеного до Leopard 2A7 взяло 5-7 років. Більше того, брак запасних частин до Leopard 2 вже існував у лютому 2023 року, коли польський президент Анджей Дуда побідкався на серозні проблеми з отриманням запасних частин з Німеччини для цих танків. Тобто проблема з запасними частинами до них виникла ще задовго до отримання німецьких танків Україною й початком їх використання у боях”, – пише видання.

Журналісти наголошують, що те, що для Leopard 2A6 є брак запасних частин – “лише результат стагнації ОПК Німеччини, й це неможливо вирішити лише листом до міністра оборони країни”.

“Але тепер цілком можливо підняти питання, а чи існує вірогідність появи браку запасних частин для інших версії Leopard 2. Зокрема під загрозою цілком можуть бути шведські Strv 122, які хоч і є підверсією Leopard 2A5, але мають цілий ряд своїх особливостей через локалізацію їх виробництва у Швеції. А наймасовішою з них на озброєнні ЗСУ є Leopard 2A4 й порятунком у цьому може стати те, що у Бундесверу, KMW та Rheinmetall може ще є у залишки запасів цих танків з яких можливо зняти необхідні вузли та агрегати. Тобто піти шляхом “канібалізму”, якщо звісно такий запас ще існує”, – резюмували журналісти “Дефенс експрес”.

Читайте також:
Перші відремонтовані в Литві танки Leopard 2 незабаром повернуться в Україну. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.