На Радбезі ООН обговорили російський обстріл України. Небензя цинічно брехав

Постійний представник Росії при ООН Василь Небензя цинічно заявив, що нібито робота ППО стала причиною жертв серед мирного населення під час масованого російського обстрілу по Україні 29 грудня.

Про це він заявив на засіданні Ради Безпеки ООН.

За його словами, Київ розміщує ППО у житлових кварталах і порушує норми міжнародного гуманітарного права.

“Представниця Великої Британії безапеляційно заявила, що жертв було б більше, якби не робота української ППО. Важко уявити більший цинізм”, – сказав російський представник.

Натомість він збрехав, що якби не робота української ППО, то жертв серед мирних жителів не було б.

“Тому ми порадили б остерігатися заяв Великої Британії про постачання Києву ще 100 ракет протиповітряної оборони, від використання яких гинуть мирні жителі”, – сказав Небензя.

Також він закликав Україну та Захід готуватися до жахливих новин найближчим часом.

Своєю чергою постійний представник України при ООН Сергій Кислиця докладно розповів про наслідки масованої атаки Росії на Україну та охарактеризував російського представника Небензю як особу “з ампутованою совістю і кастрованою гідністю”.

Кислиця зауважив, що російська ракетна атака – одна з найбільших за весь час війни. По українських містах Росія запускала ракети і безпілотники. Внаслідок атаки загинули не менше 30 цивільних осіб, ще 160 зазнали поранень.

Наш дипломат повідомив, що минулої ночі Російська Федерація здійснила одну з найбільш інтенсивних та масованих атак з використанням ракет і безпілотників, націлених на житлові райони, об’єкти критичної інфраструктури, промислові та військові об’єкти по всій території України.

“Ви тільки подивіться на список цілей, які були так «сміливо» знищені Росією минулої ночі. Пологове відділення, освітні заклади, торговий центр, 45 багатоповерхових житлових будинків, приватні будинки, дві церкви, торговельні та сховища, а також паркінг”, – зазначив представник України.

Кислиця додав, що з огляду на повідомлення про вторгнення ракети РФ у повітряний простір Польщі російський повітряний терор становить загрозу не лише для України, а й для сусідніх країн. За його словами, доки Росія здатна вбивати довіру та цілісність Радбезу ООН, вона почуватиметься вільно, вбиваючи невинних людей в Україні та за її межами.

Також “Укрінформ” цитує радника-посланника місії США при ООН Джон Келлі, який під час термінового засідання РБ ООН сказав: “Два дні тому Російська Федерація організувала засідання Ради безпеки, щоби згадати про події 10-річної давнини. Росія заявила, що обговорення Революції Гідності дозволить членам Ради краще зрозуміти, як ці події вплинули на нинішню ситуацію в Україні”.

Він назвав це абсурдним та підкреслив, що в той же час у Москві розробляли наймасштабніший ракетно-повітряний удар по Україні.

“Саме на це Росія відволікала увагу Ради цього тижня, поки планувала свою найбільшу повітряну атаку на Україну, її міста й критичну інфраструктуру від початку незаконного повномасштабного вторгнення”, – зауважив Келлі.

У цьому зв’язку він підтвердив позицію США, оприлюднену в п’ятницю президентом Байденом, назвавши напад РФ “суворим нагадуванням”, що Путін не полишив своїх цілей знищити Україну та наголосивши, що його потрібно зупинити.

Загалом, на Раді безпеки Київ підтримали ще три десятки країн. Серед них і Еквадор, який головує у Радбезі.

На захист України висловилися посли США, Британії, Польщі та Франції. Китай – вже звично – утримався від різких заяв, закликав до миру.

Зазначимо, 29 грудня Україна та ще 30 держав подали запит на проведення екстреного засідання Ради Безпеки ООН. Головна тема – масований удар росіян, найбільший за час війни.

Читайте також:
Залужний про масований обстріл України: знищено 87 крилатих ракет і 27 “шахедів”, летіло 158 цілей


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна