Соціолог Центру Разумкова пояснив, чому в рейтинг довіри українців не внесли Залужного

У свіжому опитуванні соціологічної служби Центру Разумкова спільно з Фондом “Демократичні ініціативи” про довіру українців до політиків, посадовців, громадських діячів не фігурує прізвище головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. Це пов’язано з тим, що військових не вносили до переліку цих осіб, оскільки вони – “поза конкуренцією”, що стосується довіри українців.

Про це в коментарі “Новинарні” розповів заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова Михайло  Міщенко в четвер, 28 грудня.

“Ми не ставимо військових поруч із політиками, бо вважаємо, що військові – поза конкуренцією.

Але у нещодавному опитуванні КМІС ви бачили рівень довіри до Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. Це відкриті дані, вони є у відкритому доступі.

Всі військові, особливо Головнокомандувач ЗСУ, – не політики. Але варто акцентувати, що Залужному довіряють представники фактично всіх політичних сил. Ті, хто підтримують Зеленського – довіряють Залужному. Ті, хто підтримують Порошенка – довіряють Залужному. Навіть дехто з тих, хто підтримує Бойка – довіряють Залужному”, – пояснює Міщенко.

Він вважає, що порівнювати рівні довіри до політиків і до військових – некоректно, бо це різні соціальні групи осіб.

На уточнення журналістки “Новинарні“, чому в опитуванні фігурує ім’я голови Служби безпеки України генерал-майора Василя Малюка, Міщенко відповів так:

“Малюк – очільник відомства. Там і глава Міноборони Рустем Умєров є. Вони – посадові особи. А от командувачів родів/видів Збройних сил України в цьому опитуванні теж немає, наприклад, командувача Сухопутних військ ЗСУ тощо, бо вони – військовослужбовці”.

Опитування Центру Разумкова і Фонду “Демократичні ініціативи” проводили з 8 до 15 грудня 2023 року методом face-to-face на територіях, що контролюються Києвом і де не ведуться бойові дії. Було опитано 2019 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.
За даними опитування Київського міжнародного інституту соціології, опублікованого 19 грудня, Зеленському довіряли 77% українців, а не довіряли — 22%. Водночас рівень довіри до глави держави знизився порівняно з травнем 2022 року, коли йому довіряли 90% українців, а не довіряли — 7%.

Нагадаємо, за результатами опитування КМІС у грудні, серед українців зростає критика влади порівняно з груднем 2022-го. При цьому Зеленському довіряють 63%, а Залужному – 88%.

Читайте також:
Переважна більшість українців – проти відставки Залужного: соціологія КМІС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна