Суд закрив справу Сергія Стерненка про самозахист, провину не довели

Приморський райсуд Одеси 26 грудня закрив кримінальну справу щодо самозахисту громадського активіста Сергія Стерненка, яку було відкрито у 2018 році.

Про відповідне рішення суду Стерненко повідомив у своєму Facebook.

2018 року за декілька місяців на одеського активіста було скоєно три напади. Під час третього Сергій, захищаючись, смертельно поранив одного з нападників ножем.

“Сторона обвинувачення не довела мою провину, у моїх діях не було умислу на умисне вбивство. І не могло бути, бо я захищав своє життя під час вже третього замовного нападу у 2018 році в Одесі.
Це був дуже важкий шлях — довести, що ти мав право захищатися, коли проти цього тисла російська агентура, Аваков та ще багато істот на кшталт Киви, Шуфрича, Дубінського тощо. Але ми перемогли. Не я, а саме ми усі. Усі, хто не мовчав, хто виходив на протести і також виборював право на захист. Дякую вам!” – зазначив Стерненко в соцмережі.

Передісторія

Як інформувалаНовинарня“, на колишнього лідера “Правого сектору” Одещини Сергія Стерненка у 2018 році в Одесі тричі вчиняли замахи. Активіст заявляв, що за нападами стояв мер міста Геннадій Труханов, чиї зловживання викривав Стерненко.

7 лютого активіста побили биткою. 1 травня невідомий вистрілив у Стерненка ззаду з травматичної зброї. Незважаючи на прохання Сергія, йому так і не надали охорону.

Втретє на Стерненка нападали пізно ввечері 24 травня 2018 року, коли він із дівчиною підходив до свого будинку на вулиці Фонтанська дорога. Активіст встиг застосувати свій ніж, поранивши обох нападників, один із яких невдовзі помер.

Замах на Сергія Стерненка у 2018 році

Один з нападників, 30-річний Олександр Ісайкул, був поранений в живіт, але зміг втекти з місця події (невдовзі був затриманий і відпущений). Другий – 28-річний колишній десантник Іван Кузнецов, теж кинувся тікати. Він помер від ножового поранення в серце за сто метрів від місця початку бійки.

Розслідування цих нападів на Стерненка не просувалося. Під судами у справі Стерненка збиралися масові мітинги й акції протесту. Також прибічники Стерненка влаштовували заворушення під офісом президента Зеленського.
У червні 2020 року суддя Шевченківського райсуду Києва Володимир Бугіль відправив Сергія Стерненка під цілодобовий домашній арешт на 60 діб за місцем його реєстрації – у військовій частині ДПСУ в Одесі.

Приморський суд Одеси 23 лютого 2021 року оголосив вирок Стерненку у справі за обвинуваченням у викраденні людини – сім років і три місяці ув’язнення з конфіскацією половини майна. Його забрали до СІЗО, але після вуличних протестів 9 квітня суд пом’якшив йому міру запобіжного заходу до цілодобового домашнього арешту.

Справа стосувалася 2015 року та нібито викрадення Стерненком і його соратником по “Правому сектору” Русланом Демчуком тодішнього депутата Комінтернівської районної ради Одещини Сергія Щербича, керівника осередку проросійської партії “Родіна”.
Потерпілий заявляв, що його викрали, били, катували і вимагали відмовитися від депутатського мандата.
8 вересня 2015 року Стерненка заарештовували за підозрою у викраденні, але згодом відпустили. Щербич тривалий час ігнорував судові засідання. Водночас обвинувачення педалював проросійський політик і правник, колишній юрист АП Януковича Андрій Портнов.

Стерненко заперечував причетність до інкримінованих злочинів, зазначивши в суді, що підставою для відкриття низки кримінальних справ стала бездоказова заява Щербича про напад на нього і викрадення “заради 300 гривень”, а також знайдена слідчим у помешканні підсудного зброя.

Сім років за ґратами в цій справі разом зі Стерненком у першій інстанції отримав Демчук.

31 травня 2021 року апеляційний суд Одещини – після кількох переносів – скасував йому вирок у справі про викрадення депутата Сергія Щербича у 2015 році. Стерненкові присудили один рік випробувального терміну.

Суд виправдав Стерненка за статтею про розбій (стаття 187 ККУ). За ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю – один патрон) активіста тоді визнали винним та призначили три роки позбавлення волі, але звільнили на іспитовий термін в один рік. За ст. 146 (про викрадення людини із завданням фізичних страждань) Стерненка визнали винним, але строк притягнення до відповідальності сплив.

10 лютого Верховний Суд частково задовольнив касаційну скаргу на вирок Одеського апеляційного суду у справі громадського активіста Сергія Стерненка про один патрон.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна