Міністерство оборони і бізнес готують нові зміни до умов бронювання працівників

Міністерстві оборони України готують пакетні зміни для оновленої процедури бронювання працівників від мобілізації. Наразі вона ще не узгоджена й формується.

Про це повідомили у Європейській бізнес-асоціації (ЄБА) за підсумками зустрічі представників українського бізнесу із заступником міністра економіки Ігорем Фоменком 22 грудня.

“Ідея полягає тому, щоб змінити підходи до бронювання – зробити їх більш зрозумілими та прозорими”, — пояснили в ЄБА.

В асоціації зазначили, що е-бронювання (процедура онлайн) вже також напрацьовано та направлено на погодження.

З урахуванням того, що процедури концептуально можуть змінитися, пропозиції бізнесу буде адаптовано.

“Але від е-бронювання країна жодним чином не відмовляється. Це буде експериментальний проєкт терміном, ймовірно, на два роки (паперові бронювання також будуть залишатись)”, — йдеться у повідомленні.

У контексті чинної системи бронювань працівників від призову було зазначено кілька аспектів. Зокрема, йшлося про те, що забронювати можна до 50% від військовозобов’язаних працівників (на один місяць бронюються ті, в кого є неточності в даних, які потребують уточнення) і на шість місяців – у кого документи “в нормі”.

Також оговорювались аспекти щодо людей, які не стоять на військовому обліку – вони заброньованими бути не можуть. І куди звертатись для бронювання в залежності від сфери діяльності підприємства (до центрального органу влади чи до місцевої).

“Бронювання підприємству надається на час поки його визначено критично важливим (наразі такий статус дається на один рік). Коли підприємство продовжує статус критичності, тоді й відбувається перебронювання. Щодо затримок із погодженнями бронювань, доцільно вести комунікацію як із Мінекономіки, так і з Генштабом ЗСУ, але бронювання продовжують погоджуватись. Тож, сподіваємось, цифровізація частково прибере цю ситуацію”, — пояснили в ЄБА.

Щодо перевірки інформації про військовозобов’язаних у застосунку “Дія”, Фоменко пояснив, що є система обліку “Оберіг”, через яку інформація переводиться з паперового в електронний варіант.

“Наразі Міноборони та Мінцифра посилено працюють над внесенням інформації в “Оберіг”. І там можна буде перевіряти свої військово-облікові дані з обмеженим доступом. Однак поки про терміни поки говорити важко”, — йдеться у повідомленні.

Щодо погодження списків на бронювання із територіальними центрами комплектування (ТЦК), працівників які є військовозобов’язаними, то заступник міністра економіки заявив, що такі ініціативи від Міноборони надходили, проте Мінекономіки такі їх не підтримало.

Читайте також:
МОУ верифікувало реєстр військовозобов’язаних “Оберіг”: дублювання повісток усунуть, бронювання буде онлайн

Бронювання військовозобов’язаних працівників

3 березня 2022 року Кабінет Міністрів ухвалив постанову № 194 “Про деякі питання бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану. Вона стосується порядку бронювання, однак також вказує на основний критерій — бронювати працівників можуть лише ті організації, які задовольняють потреби Збройних Сил, інших військових формувань, населення. Тобто постановою не пов’язується процедура бронювання із мобілізаційними завданнями, що значно збільшує коло бізнесу, які можуть скористатись бронюванням.

27 січня 2023 року уряд прийняв постанову щодо бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час №76, якою було затверджено “Порядок бронювання військовозобов’язаних”. Ця постанова була прийнята Кабміном під впливом великого бізнесу та з урахуванням його інтересів.

Згідно з документом, подаватися на бронювання співробітників можуть не лише державні структури та підприємства, що виробляють товари для ЗСУ або виконують “мобілізаційні завдання” (тобто так чи інакше працюють на підтримку сектору оборони), а й компанії, що отримали статус “критично важливих для економіки”.

Відтак, якщо підприємство відповідає 3 визначеним критеріям із 7-ми, воно отримує визначення статусу “критичного” для економіки.

Зазначено конкретні терміни бронювання – шість місяців.

Визначено конкретний відсоток працівників, яких можна бронювати – 50% від кількості військовозобовʼязаних, а не 40%, як раніше. Кабмін допускає і більш високий відсоток, але “в разі обґрунтованої потреби”.

Підприємства паливно-енергетичного комплексу не підпадають під обмеження кількості заброньованих осіб.

Топ-керівники підприємств чи держструктур підлягають бронюванню незалежно від військового звання, віку та військово-облікової спеціальності.

Воєнний стан і мобілізація в Україні

24 лютого 2022 року президент Володимир Зеленський оголосив про запровадження воєнного стану по всій Україні. Верховна Рада проголосувала за запровадження воєнного стану. Того ж дня на території України почало діяти обмеження на виїзд за кордон чоловіків віком від 18 до 60 років.

Воєнний стан за час повномасштабного вторгнення продовжували 7 разів, наразі –  з 15 листопада 2023 року до 14 лютого 2024 року.

Читайте також:
Уряд змінив правила бронювання військовозобов’язаних: що тепер


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна