РФ робить висновки, але ГУР вигадує нові способи уразити російські судна в Криму, – Юсов

Представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов, коментуючи знищення напередодні російського швидкісного патрульного катера “Манґуст”, заявив, що для ураження ворожих суден в тимчасово окупованому Криму українські спецпризначенці постійно вигадують нові методи.

Про це він сказав в етері “Радіо Свобода“.

“Вони (російські війська – ред.) роблять висновки і намагаються будувати нові огорожі в різний спосіб на різних ділянках. Безумовно, намагаються враховувати. Але зрештою, і оператори Magura (морський дрон), і спецпризначенці ГУР не повторюються кожного разу, діють нелінійно.

Тому попри те, що вони намагаються ховати кораблі, переводити їх, переховувати, будувати нові загородження, знаходять нові й нові способи показати, що ГУР і Magura працюють надзвичайно ефективно. Ще три мільйони доларів – це нерухомість, яка є вже на морському дні”, – зазначив він.

Що передувало

6 травня 2024 року підрозділ ГУР МО України “Group 13” за допомогою ударного морського дрона Magura V5 знищив російський швидкісний патрульний катер проєкту 12150 “Манґуст”. Це сталося у пункті базування в районі бухти Вузька (район Чорноморське) у тимчасово окупованому Криму.

За даними української розвідки, катери такого класу використовуються російським флотом та спецслужбами як багатоцільові швидкісні судна для патрулювання акваторії, боротьби з диверсантами, а також пошуково-рятувальних операцій.

Також на борту “Манґуста” росіяни мають два автоматичні гранатомети АГС-17, ручний протидиверсійний гранатомет ДП-64 та два ПЗРК типу “Ігла” або “Верба”. Орієнтовна вартість знищеного “Манґуста” становить близько 3 мільйонів доларів.

На кадрах з російських ЗМІ видно, що морський безпілотник Magura V5, яким спецпідрозділ “Group 13” ГУР знищив російський швидкісний катер в Чорному є носієм зенітних ракет Р-73. За даними росіян, на фото безпілотника, знятому з вертольота видно, що одна ракета відсутня. Дрон начебто встиг випустити її по російському гелікоптеру Ми-8, однак не влучив.

“Мілітарний”, проаналізувавши відео з російських ЗМІ, наголошує, що на кадрах помітно появу на борту безпілотника надбудови, що за своїми контурами нагадує радянську зенітну ракету класу “повітря-повітря” Р-73. Також можна зробити висновок, що “зенітні морські дрони” продовжують нести бойову частину та можуть уражати кораблі супротивника, адже після критичних уражень безпілотника – відбувся потужний вибух.

“Пускова установка має направляючі для двох ракет. З високою ймовірністю, вона стабілізована для компенсації морської качки та є поворотною. Ймовірно, для захоплення цілі використовується ГСН самої ракети”, – йдеться в повідомленні видання.

Довідково:
Р-73 це авіаційна ракета ближнього радіусу, однак вона може запускатися і з наземних установок. Для її наведення не потрібний радар або інші системи, адже вона оснащена власною тепловою головкою самонаведення.

Читайте також:
РосЗМІ: уночі ракети атакували 3 військові частини ППО та аеродром у Криму, поранені військовослужбовці РФ

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна