Уряд змінив правила бронювання військовозобов’язаних: що тепер

Кабінет міністрів знову змінив порядок бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час. Зокрема, розширено перелік сфер, працівники яких можуть бути заброньовані та встановлено терміни розгляду звернень підприємств щодо визначення їх критично важливими.

Про це в середу, 12 липня, повідомило Мінекономіки.

Ухвалені урядом зміни передбачають:

  • суми ЄСВ відтепер будуть враховуватися у одному з критеріїв для визначення підприємства критично важливим. Критерій передбачає сплату підприємством протягом року податків, зборів, платежів (окрім митних платежів) на суму понад 1,5 млн євро.
  • підприємства ветеринарної медицини, казенних підприємств пробірного контролю тощо можуть бути визнані критично важливими у разі відповідності двом або більше критеріям.
  • застосування єдиного підходу до визначення кількості військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню і працюють в органах місцевого самоврядування та в державних органах.

Також встановлено, що звернення підприємств, установ та організацій щодо визначення їх критично важливими має бути розглянуте держаними органами в строк до 10 робочих днів з моменту отримання.

Що треба знати про бронювання

Воєнний стан та загальна мобілізація були оголошені в Україні 24 лютого 2022 року. Минулого року уряд неодноразово змінював порядок бронювання.

Кабінет міністрів України 27 січня 2023 року затвердив новий порядок бронювання військовозобов’язаних під час дії воєнного стану, встановивши чіткі критерії. Тепер цифра складає 50% від усіх військовозобов’язаних осіб, що працюють на підприємстві. Раніше можна було забронювати лише 40% таких працівників.

Згідно з порядком, бронюванню підлягають військовозобов’язані працівники, які працюють на:

1. Підприємствах, установах та організаціях, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення);
2. Підприємствах, установах та організаціях, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг, необхідних для забезпечення потреб Збройних сил, інших військових формувань;
3. Підприємствах, установах і організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Протягом 2023 року уряд вносив до порядку бронювання військовозобов’язаних зміни.

Читайте також:
“Для тих, хто нелегально перейшов кордон”: МВС анонсує закон для покарання військовозобов’язаних, які незаконно виїхали з України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна