Не за гроші: у СБУ назвали мотив коригувальника ракети на кафе в центрі Краматорська, що вбила 12 людей

Співробітник газотранспортного підприємства Краматорська навів ворожу ракету на кафе-піцерію Ria Lounge у центрі міста 27 червня цього року не за гроші, а з ідейних міркувань.

Про це заявила керівниця пресслужби ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях Галина Прищепа під час брифінгу 23 грудня, повідомляє “Укрінформ”.

За її словами, нещодавно слідчі скерували обвинувальний акт до суду стосовно особи, яка підозрюється у наведенні ракетного удару по кафе Ria Lounge, де загинуло 12 людей.

“Ми зібрали всі необхідні експертизи і доказову базу. Чоловік підозрюється за ч. 2 ст. 111 (державна зрада) КК України, і далі ми вже очікуємо на справедливий вирок суду… Він це робив не за гроші, а зі своїх ідейних міркувань. Як розповідали вже потім його колеги, він ніколи не приховував свою проросійську позицію”, — наголосила Прищепа.

Коригувальник — співробітник газотранспортного підприємства, який перебував у місті Краматорську. Від свого колишнього знайомого, який зараз представляє “відділення розвідки командування внутрішніх військ ДНР” він отримав вказівку перевірити інформацію про місцезнаходження військовослужбовців Збройних сил України в приміщенні кафе Ria Lounge у Краматорську.

“Він, цей інформатор, перебуваючи поблизу кафе, за допомогою одного з месенджерів свого облікового запису на телефон записав два відеофайли із зображенням вказаного кафе і автомобілів з ознаками розрізнення, які належать військовослужбовцям Збройних сил України. І відправив цьому своєму знайомому всі відеофайли”, — розповіла співробітниця СБУ.

За її словами, в цей же день через 3,5 години російські окупаційні війська завдали ракетного удару по цьому кафе.

Сам же коригувальник після фотографування кафе повернувся додому і спокійно там спав.

“І вже під ранок, з 27 на 28 червня правоохоронці його затримали. Він був удома і не очікував, мабуть, того, що за ним так швидко прийдуть”, — зазначила Прищепа.

Ракетний удар РФ по піцерії в Краматорську

Як інформувала “Новинарня“, близько 19:30 27 червня російська армія завдала двох ракетних ударів по місту Краматорськ. Перше влучання було припало на популярний заклад харчування в центрі міста, кафе “Ріа піца” зруйноване. Друге влучання – в селище Біленьке.
За даними офісу генерального прокурора, ворог бив по місту “Іскандерами”.

Кількість загиблих і поранених в ході рятувальних робіт зростає. Внаслідок ракетного удару поранені зокрема засновник організації Aquanta Ucraina (“Тримайся, Україно” — група підтримки України в Латинській Америці), колумбійський політик Серхіо Харамільйо, письменник Ектор Абад і журналістка Каталіна Гомес. Важко травмована відома українська письменниця.

Досудове розслідування розпочате за фактами порушення законів та звичаїв війни (ч. 1, 2 ст. 438 Кримінального кодексу України). Процесуальне керівництво здійснює Донецька обласна прокуратура.

28 червня контррозвідка СБУ по гарячих слідах затримала агента спецслужб РФ, який імовірно скоригував російський ракетний удар по кафе у центрі Краматорська.

Російська сторона визнає факт обстрілу, але пропагандисти пишуть, нібито в кафе перебували українські військові.

За даними Державної служби з надзвичайних ситуацій, у кафе загинули 12 людей, з яких 3 дитини. Постраждало 60 осіб (зокрема дитина) і врятовано 11 осіб.

Читайте також:
Масований ракетний удар по Кіровоградщині: ППО знищила всі ворожі цілі, але є руйнування

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.