ЗМІ з’ясували, як російська компанія Yclients зберегла присутність в українській б’юті-індустрії

Клієнти близько 500 українських салонів краси, барбершопів, медичних і ветеринарних клінік чи фітнес-клубів, розташованих по усій країні, досі використовують програмне забезпечення російської компанії YСlients.

Про це йдеться у дослідженні NGL.media.

Група компаній YClients розробляє хмарні продукти для автоматизації бізнесу послуг. Вона має понад 45 тис. користувачів серед представників середнього та малого бізнесу. Продукти компанії використовуються в сегментах краси, здоров’я та спорту та мають перспективи зростання в інших напрямках – дозвілля, освіта, авто та роздріб.

Зазначається, що формально YСlients припинила роботу в Україні за кілька тижнів після повномасштабного російського вторгнення – у квітні 2022 року. Тоді ж на ринку з’явилася аналогічна, але уже українська компанія Altegio з європейським корінням.

Розслідування NGL.media свідчить, що насправді поява Altegio була маркетинговим ходом, щоб зберегти присутність Yclients на українському ринку. Фактично йдеться про одну й ту ж російську компанію, що має тісні стосунки з урядом та спецслужбами РФ.

Так, наразі сервіс Yclients продовжує працювати в Росії та Білорусі – формально лише у цих двох країнах. Засновник і гендиректор Юрій Петров досить активний у соцмережах – постійно пише про пошук нових співробітників та активно ділиться досягненнями компанії на російському ринку.

“Проте у його соцмережах ви не знайдете жодної згадки про те, що у травні 2022 року він заснував нову компанію на Кіпрі, яка надає аналогічний з Yclients сервіс, але під іншою назвою – Altegio”, – наголошують журналісти.

Корпоративний сайт Altegio був створений 30 березня 2022 року для зареєстрованої в Угорщині компанії Altegio Europe Kft., а уже за кілька днів, у квітні, у закарпатському містечку Берегово була зареєстрована українська компанія Altegio Ukraine.

У вересні того ж року на корпоративному сайті Altegio з’явилося повідомлення, з якого можна було зробити висновок, що нова компанія безпосередньо пов’язана з Yclients.

Очевидно це стало зрозуміло і керівництву Altegio, тому це повідомлення видалили з сайту (але воно досі доступне у веб-архіві).

«Altegio належить партнерам і колишнім співробітникам Yclients, які брали участь у розвитку та розширенні бізнесу в Європі та Південній Америці. Altegio — це група компаній, зареєстрованих у різних країнах, включаючи Кіпр, Угорщину, Україну, Бразилію та Вірменію. Altegio є незалежною компанією, яка жодним чином не контролюється та не пов’язана з Yclients. Дві компанії розвиваються незалежно одна від одної […] Керуючі партнери Altegio вирішили всі потенційні питання з власниками Yclients щодо авторських прав на програмне забезпечення […] Раніше розроблені технології залишилися у Yclients, яка, в свою чергу, зняла свої претензії на економічну експансію на європейський ринок. Altegio взяла на себе відповідальність і продовжує обслуговувати клієнтів, які вже здійснили передоплату за підписку на Yclients. Починаючи з 1 червня 2022 року, користувачі Yclients з інших країн, крім Росії та Білорусі, не зможуть увійти в систему і продовжувати користуватися нею. Їм буде запропоновано негайно перейти на Altegio», – йшлося у тому повідомленні.

Проте менеджмент Altegio насправді лукавив, заявляючи про створення нової незалежної компанії.

Вивчивши інтерфейс і російської Yclients і уже ніби європейської Altegio, журналісти NGL.media виявили в документації Altegio функції з запитами на Yclients, тобто є пряма згадка російського сервісу.

NGL.media поспілкувалися з кількома власниками українського бізнесу, що використовують сервіс Altegio для онлайн-запису клієнтів. На умовах анонімності вони розповіли, що Altegio Ukraine не надавала їм ніяких договорів щодо використання програмного забезпечення Altegio і відразу після оплати тарифу вони отримували доступ до онлайн-кабінету.

Крім того, 20 грудня стало відомо, що російський холдинг VK, якому належать підконтрольні ФСБ соцмережі “Вконтактє” та “Одноклассники”, придбав 100% групи компаній YClients – розробника платформи онлайн-запису та автоматизації бізнесу у сфері послуг, передає “Интерфакс”.

Відомо, що в мабутньому планується інтеграція сервісів YClients у платформи VK.

Читайте також:
Зеленський ввів у дію санкції щодо майже 400 росіян та компаній у РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна