Від підриву гранат у сільраді на Закарпатті постраждав військовий на протезах. Протез доведеться замінити

Під час теракту на засіданні сесії сільради у с. Керецьки на Закарпатті у п’ятницю, 15 грудня, коли місцевий депутат підірвав три гранати, постраждав військовий на протезах Василь Штефко.

Як повідомив військовий 27 грудня в коментарі “Укрінформ”, зараз він знаходиться у лікарні.

За його словами, перші дві гранати, які під час сесії Керецьківської сільради депутат Сергій Батрин кинув під ноги односельцям, покотилися саме під його стілець. Він отримав осколкові поранення м’яких тканин.

“Усе відбулося дуже швидко, буквально за дві-три секунди, я не встиг зреагувати. Отямився вже в лікарні. Мені провели всі операції, стабілізували. Мене врятували протези — щоправда, один з них сильно пошкоджений, доведеться міняти. Але перед тим ще мають зажити рани, то ж це буде довгий процес”, — розповів про свій стан Василь Штефко.

Втім, він наголосив, що в лікарні йому надали всю необхідну допомогу, він повністю забезпечений ліками та належним доглядом.

Василь Штефко — військовий 128-ї бригади, пішов на фронт добровольцем після повномасштабного вторгнення, приховавши в місцевому центрі комплектації те, що у нього два протези. Служив водієм в одному із підрозділів бригади на Запорізькому напрямку. Пізніше через проблеми зі здоров’ям його відправили в тил, кілька місяців тому комісували з лав ЗСУ за станом здоров’я. До останнього часу Штефко активно волонтерив для ЗСУ. Він є жителем села Керецьки та депутатом сільради.

Як повідомляла “Новинарня” раніше, 15 грудня об 11:37 на лінію “102” надійшло повідомлення, що в будівлі Керецьківської сільської ради Мукачівського району під час засідання сесії один із депутатів підірвав гранати.

Поліція повідомила про 26 потерпілих, 6 з яких у важкому стані. Медики також провели реанімаційні заходи щодо чоловіка, який підірвав гранати.

Згодом підрив гранати кваліфікували як теракт. Сьогодні, 16 грудня, стало відомо, що депутат-підривник опритомнів у лікарні.

Цього ж дня СБУ повідомила депутату про підозру за ч. 2 ст. 258 Кримінального кодексу України (терористичний акт). Стаття передбачає до 12 років тюрми з конфіскацією майна. У СБУ також уточнили, що внаслідок підриву постраждало 23 людини включно з підозрюваним. Це 16 чоловіків і 7 жінок віком від 28 до 68 років.

Ввечері 16 грудня також стало відомо, що помер один з постраждалих — 55-річний депутат із села Березники Віктор Пряділя.

Що відомо про депутата-підривника?

54-річний депутат від політичної партії “Слуга народу”, підприємець Сергій Батрин був системним опонентом чинного голови Керецьківської сільської громади від політичної партії “Опозиційна платформа — За життя” Михайла Мушки і свого часу балотувався на цю посаду.

Видання “Закарпаття онлайн” повідомляє, що підрив депутатом гранат спричинила відмова депутатів відзвітували про виконання бюджету 2023 року перед ухваленням бюджету на 2024 рік. Також він виступив проти виділення 50-відсоткової надбавки до зарплати та щомісячної премії 100% від окладу чинному голові.

Втім, журналіст Віталій Глагола з посиланням на власні джерела стверджує, що причиною підриву стало те, що Батрина не призначили на посаду секретаря громади.

“Саме це стало детонатором, а не премії. Після всього цього він попросив вийти тих, хто його підтримував на вулицю. Вони вийшли. Він їм сказав йди звідти, а сам повернувся і кинув гранати”, — зазначає джерело.

Читайте також:
Підрив гранат у сільраді на Закарпатті розслідуватимуть і як теракт, і як незаконне поводження зі зброєю

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна