Ще один мікрофон “прослушки” виявили в кабінеті особистого помічника Залужного, – ЗМІ

Після того, як ЗМІ й СБУ оприлюднили інформацію про виявлення підслуховуючого пристрою в одному з кабінетів, яким користується головнокомандувач ЗС України Валерій Залужний, головний редактор сайту “Цензор” Юрій Бутусов розповів про виявлення правоохоронцями ще одного мікрофона “прослушки” – в кабінеті помічника головкома.

Про це Бутусов написав у фейсбуці ввечері в неділю, 17 грудня, з посиланням на свої джерела, близькі до спецслужб.

“Після виявлення мікрофона [у Залужного] був проведений огляд і в інших приміщеннях штабу. За даними джерел, мікрофон був також виявлений у кабінеті особистого помічника Залужного – Костянтина Бушуєва“, – ідеться в повідомленні.

Розповідаючи про інцидент в офісі головкома, Бутусов уточнив: “Під робочим столом в одному з кабінетів, яким користується головнокомандувач ЗСУ Залужний, під час підготовки до переміщення на нове місце розташування був виявлений мікрофон прослуховуючою пристрою. Мікрофон саморобного виробництва. На даний момент не виявлений канал зв’язку та пристрій для запису та збереження інформації”.

“Наразі Служба безпеки проводить слідчі дії. Увесь персонал, який мав доступ до кабінетів штабу проходить поліграф”, – додав Бутусов.

Як інформувала “Новинарня“, про те, що в кабінеті головнокомандувача Збройних сил України генерала Валерія Залужного 17 грудня знайшли підслуховуючий пристрій, першим повідомило агентство “РБК-Україна” з посиланням на “обізнане з ситуацією джерело у військових колах”.

Пізніше пресцентр Служби безпеки України поширив заяву про порушення з цього приводу кримінальної справи за статтею 359 ч.2 ККУ (незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації). При цьому в СБУ зазначили: “техніку виявлено не безпосередньо в кабінеті Валерія Залужного, а в одному з приміщень, яке могло в майбутньому використовуватись ним для роботи”.

Читайте також:
“Розвиваємо спільний план дій та оцінюємо загрози”: Умєров, Залужний і Сирський на східному напрямку обговорили ключові потреби

Контекст

У колонці, статті та інтерв’ю для американського видання Thе Economist 2 листопада головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний зауважив, що війна стає “позиційною”. Це йде на користь лише Росії, оскільки дозволить їй відновити військову силу, що надалі загрожуватиме Україні та її Збройним Силам. Він окреслив конкретні потреби та проблеми ЗСУ.

“Якщо Україна хоче вирватися з цієї пастки, нам знадобляться всі ці речі: перевага в повітрі, значно покращені засоби радіоелектронної боротьби та контрбатарейної боротьби, нові технології мінування та здатність мобілізувати і тренувати більше резервів. Ми також повинні зосередитись на сучасному командуванні й управлінні – так ми зможемо візуалізувати поле бою ефективніше, ніж Росія, і приймати рішення швидше – і на раціоналізації нашої логістики, водночас підриваючи російську логістику ракетами великої дальності. Нові, інноваційні підходи можуть перетворити цю війну позицій на війну маневрів”, – заявив Залужний.

У Білому домі охарактеризували статтю головнокомандувача Збройних сил України як один із важливих аргументів, який підтверджує нагальну необхідність подальшої підтримки України.

В Україні статтю Залужного сприйняли подекуди як таку, що суперечить “єдиній” інформаційній політиці влади. Зокрема, заступник керівника офісу президента Ігор Жовква заявив, що головнокомандувач Залужний не мав би виступати в американських ЗМІ з оцінкою подій на фронті та переліком проблем і потреб та розкриттям стратегії українського війська, аби не зашкодити наступним поставкам.

3 листопада стало відомо, що командувач ССО Хоренко дізнався про свою відставку зі ЗМІ, і Залужний не робив подання для указу президента Зеленського з цього приводу.

Відтак у політичних колах та соцмережах з’явилися чутки про розкол у взаєминах чи принаймні розбіжності в поглядах між Залужним та президентом Володимиром Зеленським.

“Українська правда” з посиланням на джерела писала про цю тенденцію, акцентуючи насамперед на неприйнятті Зеленським і його офісом зростання політичного рейтингу Залужного як потенційного кандидата в президенти (при тому, що головком не веде політичних кампаній).

Тривалу кампанію з дискредитації та різкої критики Залужного в соцмережах, яку веде народна депутатка від “Слуги народу” Мар’яна Безугла, деякі спостерігачі пов’язують з інформаційною політикою Банкової: мовляв, Безугла є лише знаряддям ОП.

Ходять чутки про те, що Зеленський хоче звільнити Залужного з посади головнокомандувача. Однак 12 грудня міністр оборони Рустем Умєров заперечив це, заявивши, що заміна Залужного не планується.

У середині грудня німецьке видання Welt написало, що Залужний планує контрнаступ у 2024 році. А наразі, за даними видання, українські війська накопичують для цього потрібні сили.

Читайте також:
“Це була моя помилка”. Залужний думав, що Росія зупиниться, втративши 150 тисяч солдатів. Але наступ ЗСУ триватиме


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна