Заміна Залужного не планується, – МОУ

Міністр оборони Рустем Умєров заявив, що заміна головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного не планується.

Про це Умєров сказав 12 грудня в коментарі кореспондентці “Суспільного” під час спільного брифінгу з міністром оборони Латвії.

“У військовому керівництві завжди є перехідні речі, які були до мене, і з якими я дуже відкритий до суспільства і до своїх колег ставлюся. У цьому плані питання таке не стоїть. Я знаю, його розкручують і зовнішньо, і внутрішньо. Ми сьогодні були разом із главкомом, вітали командувача Сухопутних військ. Я завжди жартую з цього питання з Валерієм Федоровичем, кажу: “Хто на цей раз тебе звільняє?”, – розповів Умєров.

Цього ж дня Умєров, Залужний і Сирський на східному напрямку обговорили ключові потреби армії.

Контекст

У колонці, статті та інтерв’ю для американського видання Thе Economist 2 листопада головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний зауважив, що війна стає “позиційною”. Це йде на користь лише Росії, оскільки дозволить їй відновити військову силу, що надалі загрожуватиме Україні та її Збройним Силам.

Він окреслив конкретні потреби та проблеми ЗСУ.

“Якщо Україна хоче вирватися з цієї пастки, нам знадобляться всі ці речі: перевага в повітрі, значно покращені засоби радіоелектронної боротьби та контрбатарейної боротьби, нові технології мінування та здатність мобілізувати і тренувати більше резервів. Ми також повинні зосередитись на сучасному командуванні й управлінні – так ми зможемо візуалізувати поле бою ефективніше, ніж Росія, і приймати рішення швидше – і на раціоналізації нашої логістики, водночас підриваючи російську логістику ракетами великої дальності. Нові, інноваційні підходи можуть перетворити цю війну позицій на війну маневрів”, – заявив Залужний.

У Білому домі охарактеризували статтю головнокомандувача Збройних сил України як один із важливих аргументів, який підтверджує нагальну необхідність подальшої підтримки України.

В Україні статтю Залужного сприйняли подекуди як таку, що суперечить “єдиній” інформаційній політиці влади. Зокрема, заступник керівника офісу президента Ігор Жовква заявив, що головнокомандувач Залужний не мав би виступати в американських ЗМІ з оцінкою подій на фронті та переліком проблем і потреб та розкриттям стратегії українського війська, аби не зашкодити наступним поставкам.

3 листопада стало відомо, що командувач ССО Хоренко дізнався про свою відставку зі ЗМІ, Залужний не робив подання для указу президента Зеленського з цього приводу.

Відтак у політичних колах та соцмережах з’явилися чутки про розкол у взаєминах головнокомандувача ЗСУ Залужного з Зеленським.

Читайте також:
“Це була моя помилка”. Залужний думав, що Росія зупиниться, втративши 150 тисяч солдатів. Але наступ ЗСУ триватиме

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна