Путін збрехав про статус найманців ПВК, який “ускладнює” надання їм статусу ветеранів, — інструктор російського “штрафбату”

Інструктор російського підрозділу “Шторм-Z” викрив брехню президента РФ Володимира Путіна. Той під час “прямої лінії” 14 грудня збрехав про неврегульованість статусу приватних військових компаній (ПВК). За словами інструктора, це навряд чи можливо через значний адміністративний контроль держави над ПВК та іншими нерегулярними формуваннями.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW) у свіжому звіті від 16 грудня.

Як повідомляє “Новинарня“, тоді Путін заявив, що нібито юридично приватних військових компаній (ПВК) у Росії немає, бо вони “не передбачені законом”. Саме це нібито ускладнює надання їм статусу ветеранів і відповідних пільг.

“Контракти з державою не укладалися, виплати здійснювалися готівкою. Важко встановити навіть список особового складу цих підрозділів”, — зазначав президент РФ під час “прямої лінії”.

Тоді ж він запевнив, що найманці ПВК мають право на всі “пільги та підтримку, якими користуються інші учасники бойових дій” і пообіцяв для цього “змінити закон”.

Втім, інструктор підрозділу “Шторм-Z” нагадує, що Держдума РФ у квітні 2023 року ухвалила відповідний законопроєкт, який дозволяє державі визнавати ветеранами всіх осіб, які воювали в Україні. Тобто Росія вже зобов’язана надавати ветеранські статуси всім учасникам бойових дій, навіть якщо ПВК технічно є “незаконними”.

Окрім цього, інструктор наголосив, що облік ПВК ведеться, адже найманці підписують контракти чи заповнюють спеціальні анкети перед тим, як потрапити в такі підрозділи. За його словами, ведення документації щодо “добровольчих формувань” у Росії покращили після того, як з найманцями ПВК почали укладати офіційні контракти.

Інструктор також заперечив заяву Путіна про те, що більшість бійців ПВК отримували готівку за службу та зазначив, що саме державні структури визначають розмір грошового забезпечення нерегулярних формувань.

За словами інструктора, основною проблемою є те, що Кремль не доручив посадовцям міноборони забезпечити надання учасникам нерегулярних військових формувань обіцяних пільг. Тож російські військові комісаріати зосереджені на обліку саме регулярних військових формувань, а не нерегулярних.

Інструктор також зауважив, що Росія почала поповнювати добровольчі формування, які діють як нерегулярні разом зі збройними силами Росії, військовослужбовцями-контрактниками, мобілізованими та засудженими у 2023 році.

Як наголошують аналітики ISW, останнє спостереження інструктора також означає, що Росія має значний адміністративний контроль над нерегулярними формуваннями, враховуючи, що мобілізовані й контракники є частиною збройних сил Росії і не можуть служити в складі добровольчих формувань без указів міноборони РФ.

“Кремль змушений помилувати засуджених, щоб вони служили в добровольчих формуваннях. Спостереження інструктора не тільки спростовують спроби Путіна дистанціюватися від його рішення розширити нерегулярні формування для підтримки його війни в Україні, але ще більше підтверджують висновки попередніх розслідувань ЗМІ щодо контролю Кремля над нерегулярними формуваннями. Масштабна кампанія Путіна з криптомобілізації, спрямована на те, щоб уникнути оголошення повномасштабної мобілізації, покладає на Росію довгострокову фінансову відповідальність — відповідальність, яку Путін намагається зменшити”, — наголошують в Інституті вивчення війни.

Читайте також:
ISW повідомляє про просування російських військ біля Авдіївки. В МВА “успіх” противника спростовують

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна