Декларації працівників ТЦК та членів ВЛК будуть відкритими, але не всі, — голова Громадської ради при НАЗК

Декларації працівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, а також членів військово-лікарських комісій будуть відкритими для публічного доступу.

Про це в п’ятницю, 8 грудня, заявила голова Громадської ради при Національному агентстві з питань запобігання корупції Катерина Бутко в ефірі “Радіо Свобода”.

“Представників ТЦК, а також співробітників ВЛК, їхні декларації будуть відкриті. Це є виняток, і це було те, що також говорилося при ухваленні законопроєкту (законопроєкт №9534 про е-декларування — “Н”). Враховуючи всі скандали з моніторингом способу життя, все, що було виявлено представників ТЦК, їх декларації однозначно мають бути відкриті. Це була позиція в тому числі і голови антикорупційного комітету, і багатьох інших”, — сказала вона.

Водночас відкритими будуть не всі декларації. Зокрема, декларації військовослужбовців, мобілізованих до лав ЗСУ, та їхніх сімей залишаються закритими з огляду на безпекову ситуацію.

“Ми не кажемо про те, що мають бути відкриті абсолютно всі декларації. Всі розуміють, у який час ми живемо, і очевидно, що через безпекові складові частина декларацій має бути закрита, тому що це декларації людей військових, це декларації співробітників розвідки, це декларації людей, в яких члени сім’ї мобілізувалися, пішли воювати. Звичайно, такі декларації мають бути закриті”, — наголосила Бутко.

За її словами, після ухвалення закону про відновлення декларування та відкриття публічного доступу, відбулося обговорення механізму закриття тих декларацій, які не призначені для публікації.

“По суті ось ці 90 днів, а саме скільки минуло з ухвалення закону, пішли на обговорення самого механізму, як же закрити, як же вилучити ці декларації, які небезпечні для публікації для цих людей. І по суті так був придуманий механізм саме вилучення декларації”, – зазначила Бутко.

Контекст

5 вересня Верховна Рада голосувала за законопроєкт №9534 про е-декларування. Закон ухвалений, передбачено покарання чиновників за несвоєчасне подання декларацій. Але при цьому текст закону прийнято з нормою, яка передбачає залишити реєстр декларацій закритим ще на один рік з можливістю для декларантів добровільно подати в НАЗК заяву щодо персонального відкриття декларації впродовж року. Поправка про відкриття реєстру вже зараз не пройшла. Микола Тищенко голосував “проти”.

Це викликало обурення широких кіл громадськості. Петиція, у якій президента Володимира Зеленського закликають накласти вето на ухвалений парламентом закон про декларування, набрала 25 тисяч необхідних підписів за рекордні три години.

Центр протидії корупції закликав президента повернути до Ради законопроєкт щодо е-декларування.

Реєстр декларацій держчиновників, який є умовою на шляху євроінтеграції, був закритий після початку повномаштабного вторгнення РФ під приводом забезпечення безпеки фігурантів. Така закритість сприяє накопиченню посадовцями тіньових доходів без пояснень і звітів.

12 вересня Зеленський наклав вето на законопроєкт про е-декларування.

20 вересня Рада врахувала вето президента та виправила закон про відновлення е-декларування

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна