Зеленський ще не підписав закон про відновлення е-декларування. А мав до 6 жовтня, – Юрчишин

Президент Володимир Зеленський ще не підписав виправлений законопроєкт про відновлення е-декларування, який йому було направлено на підпис головою Верховної Ради 26 вересня. А мав це зробити до 6 жовтня.

Про це повідомив перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики Ярослав Юрчишин (фракція “Голос”) 9 жовтня.

“Після петиції Олександр Ябчанка та накладення вето президента Рада проголосувала за відкритий реєстр декларування. Голосування відбулося 20 вересня, а 26 вересня голова ВР направив Закон на підпис президенту. Володимир Зеленський мав підписати Закон упродовж десяти днів, тобто до 6 жовтня, однак він усе ще цього не зробив. Відповідно, проголосований повторно законопроєкт про відновлення е-декларування не набрав чинності”, – написав Юрчишин.

“Я впевнений, що підписання такого важливого Закону — це лише питання часу, але в нас його зараз немає. Уже цього місяця нас очікують висновки від Європейської комісії щодо виконання Україною рекомендацій. Чимшвидше буде підпис президента — тим міцнішою буде наша позиція в перемовинах про вступ до Європейського Союзу. Тому, дуже чекаю, коли цей Закон, за який ну дуже вболівало наше суспільство, набере чинності. Іншого варіанту і не розглядаю”, – наголосив заступник голови комітету.

Контекст

5 вересня Верховна Рада голосувала за законопроєкт №9534 про е-декларування. Закон ухвалений, передбачено покарання чиновників за несвоєчасне подання декларацій. Але при цьому текст закону прийнято з нормою, яка передбачає залишити реєстр декларацій закритим ще на один рік з можливістю для декларантів добровільно подати в НАЗК заяву щодо персонального відкриття декларації впродовж року. Поправка про відкриття реєстру вже зараз не пройшла. Микола Тищенко голосував “проти”.

Це викликало обурення широких кіл громадськості. Петиція, у якій президента Володимира Зеленського закликають накласти вето на ухвалений парламентом закон про декларування, набрала 25 тисяч необхідних підписів за рекордні три години.

Центр протидії корупції закликав президента повернути до Ради законопроєкт щодо е-декларування.

Реєстр декларацій держчиновників, який є умовою на шляху євроінтеграції, був закритий після початку повномаштабного вторгнення РФ під приводом забезпечення безпеки фігурантів. Така закритість сприяє накопиченню посадовцями тіньових доходів без пояснень і звітів.

12 вересня Зеленський наклав вето на законопроєкт про е-декларування.

20 вересня Рада врахувала вето президента та виправила закон про відновлення е-декларування

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна