Скандальний “слуга народу” Тищенко пояснив подальше закриття е-декларацій захистом від розвідувальних спецслужб РФ

Народний депутат від партії “Слуга народу” Микола Тищенко на тлі скандалу з відкладеним декларуванням заявив, що електронні декларації не обов’язково мають бути відкритими, адже публічними даними нібито досі можуть скористуватися росіяни не на користь України.

Про це він сказав у коментарі журналістам “Новини.LIVE” 8 вересня.

“Моя позиція — має декларуватися вся влада, а не тільки парламент. Це не якийсь там відбувайло за всі проблеми, ми разом працюємо і разом маємо нести відповідальність”, – заявив Тищенко.

За словами депутата, в умовах воєнного стану відповідні електронні декларації мають бути закритими від російських спецслужб. Адже росіяни можуть використати публічні дані не на користь України.

“Декларуватися будуть всі навіть під час війни, але є маленька кома — декларування буде закритим. Але закрите від кого? Від розвідувальних спецслужб Російської Федерації. Тому що, якщо це буде у відкритому доступі, будь-хто може це використати на користь проти держави України”, – наголосив депутат.

Контекст

5 вересня Верховна Рада голосувала за законопроєкт №9534 про е-декларування. Закон ухвалений, передбачено покарання чиновників за несвоєчасне подання декларацій. Але при цьому текст закону прийнято з нормою, яка передбачає залишити реєстр декларацій закритим ще на один рік з можливістю для декларантів добровільно подати в НАЗК заяву щодо персонального відкриття декларації впродовж року. Поправка про відкриття реєстру вже зараз не пройшла. Микола Тищенко голосував “проти”.

Це викликало обурення широких кіл громадськості. Петиція, у якій президента Володимира Зеленського закликають накласти вето на ухвалений парламентом закон про декларування, набрала 25 тисяч необхідних підписів за рекордні три години.

Центр протидії корупції закликає президента повернути до Ради законопроєкт щодо е-декларування: що з ним не так.

Реєстр декларацій держчиновників, який є умовою на шляху євроінтеграції, був закритий після початку повномаштабного вторгнення РФ під приводом забезпечення безпеки фігурантів. Така закритість сприяє накопиченню посадовцями тіньових доходів без пояснень і звітів.

Читайте також:
Президент відповів, чи накладе вето на закон про електронне декларування

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна