Побиття в СІЗО нардепа Дубінського: у поліції розповіли про результати судмедекспертизи

Поліція перевірила повідомлення про нанесення тілесних ушкоджень народному депутату Олександру Дубінскому в Київському СІЗО. Результати судмедеспертизи заяву нардепа не підтвердили.

Про це в неділю, 3 грудня, повідомили в поліції Києва.

“До поліції Києва надійшло повідомлення від адвоката про те, що протягом двох діб його підзахисному, народному депутатові, раніше затриманому СБУ за підозрою у державній зраді, під час перебування у слідчому ізоляторі наносили тілесні ушкодження. Слідчо-оперативна група поліції Києва прибула до пенітенціарної установи для зʼясування обставин події. За результатами перевірки, судово-медичного дослідження інформація, викладена у повідомленні, не підтвердилась”, — повідомляють правоохоронці в Telegram.

Представники самого нардепа проведення судмедекспертизи заперечують.

Судово-медичне дослідження (експертиза) з Дубінським не проводилася, оскільки його не дозволили вивезти із СІЗО. Якщо в Україні в умовах диктатури не знаходять підтвердження катуванням народного депутата у СІЗО — знайдуть не в Україні. Не думали, що ми опинимося в такому дрімучому постсталінському совку так швидко“, — йдеться в повідомленні на його офіційному телеграм-каналі нардепа.

Окрім цього, за словами адвокатів Дубінського, чиновники проігнорували їхні звернення щодо проведення розслідування за фактом побиття.

“Лубінець, уповноважений ВРУ з прав людини — нуль реакції станом на зараз. Костін, генеральний прокурор, який підписав підозри Дубінському — нуль реакції, заступник Костіна кинув слухавку, почувши у телефоні “Доброго дня, я адвокат Дубінського”. Малюська, міністр юстиції — нуль реакції. Керівник державної кримінально-виконавчої служби Гречанюк — нуль реакції… Заява про заходи безпеки (це Закон України, який прямо говорить про кримінальну відповідальність усіх працівників СІЗО та слідчих у разі, якщо з учасником кримінального провадження щось трапиться з моменту подання такої заяви) — не розглянуто слідчим ДБР Ралдугіним”, — підкреслюють вони.

Втім, адвокати також зазначили, що завдяки втручанню народного депутата начальник СІЗО ухвалив рішення про переведення Дубинського в одиночну камеру з відеоспостереженням.

Контекст

Народний депутат, обраний від “Слуги народу” на Київщині, колишній тележурналіст із каналу “1+1”, близький до олігарха Ігоря Коломойського, Олександр Дубінський 14 листопада був поміщений до СІЗО за підозрою в державній зраді. Напередодні СБУ оприлюднила дані про те, що Дубінський був агентом ГРУ РФ  на кличку “Буратіно”.
Ще раніше йому пред’являли незаконне переправлення людей за кордон.
23 листопада суд арештував майно Дубінського.

2 грудня Дубінський заявив про те, що його побили невідомі в слідчому ізоляторі.

“Була викликана швидка допомога, яка констатувала множинні гематоми, а також підозру на перелом ребра”, — заявляли адвокати.

Дубінський вимагав приїзду начальника Київського слідчого ізолятора й негайної реакції міністра юстиції Дениса Малюськи, генерального прокурора Андрія Костіна, очільника Нацполіції Ігоря Клименка, заявляючи, що хтось “прямо зацікавлений у фізичному усуненні Дубинського в умовах Київського СІЗО”.

Адвокати вимагають прийняття рішення про переведення Дубінського в наступний ізолятор СБУ для того, щоб забезпечити збереження його життя.

Читайте також:
“Били по всьому тілу одночасно 5-6 людей, є підозра на перелом ребра”, — адвокат нардепа Дубінського повідомив подробиці його побиття

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна