Агент ГРУ “Буратіно”: Дубінському оголосили підозру в держзраді

Служба безпеки та Державне бюро розслідувань зібрали докази державної зради з боку народного депутата Олександра Дубінського, який здійснював інформаційно-підривну діяльність на користь РФ.

Про це 13 листопада повідомляє пресслужба Служби безпеки.

Він мав позивний “Буратіно” і входив до складу злочинної організації, яку сформувало головне управління генштабу збройних сил Росії (відоме як ГРУ).

Фігурант поширював фейки про вище військово-політичне керівництво нашої держави. Один з прикладів дезінформаційної роботи – розповсюдження фейків про нібито втручання українських високопосадовців у президентські вибори в США у 2019 році.

Для “розгону” проросійських наративів він брав участь у відповідних пресконференціях.

Злочинна організація була створена заступником начальника російського ГРУ Володимиром Алєксєєвим як агентурна мережа, що діяла в столиці України.

Операційним керівництвом ворожої групи з території РФ займався його заступник – Олексій Савін.

Крім Дубінського, до складу ворожої групи входив екснардеп Андрій Деркач, який напередодні повномасштабного вторгнення втік за кордон.

Також до цієї агентурної мережі входив колишній прокурор Костянтин Кулик. Він мав позивний “Птичка” і наразі переховується від правосуддя за кордоном. Під час проведення інформаційних диверсій проти нашої держави Кулик публічно займався псевдоправовим “обґрунтуванням” фейків на користь Кремля.

Підривну діяльність злочинної організації у Києві координував експомічник Деркача, колишній співробітник ГРУ часів СРСР Ігор Колєсніков, який за матеріалами СБУ вже засуджений і відбуває покарання за державну зраду.

Наразі повідомили про підозру у державній зраді в складі злочинної організації чинному народному депутату Дубінському та колишньому прокурору Кулику (ч. 1 ст. 111 та ч. 1 ст. 255 Кримінального кодексу України).

Підозра за цими ж статтями повідомлена співробітникам російського ГРУ Алєксєєву та Савіну, які створили злочинну організацію і займалися підбурюванням до державної зради, а також агентам РФ –  екснардепу Деркачу та експрокурору Кулику.

Вирішується питання про обрання чинному народному депутату запобіжного заходу. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності. Зловмисникам загрожує до 15 років з конфіскацією майна.

Комплексні заходи проводили за процесуального керівництва Офісу генерального прокурора.

Контекст

3 серпня 2023 року працівники ДБР спільно з СБУ вперше провели обшуки у народного депутата Олександра Дубінського. Ішлося про безпідставний виїзд за кордон під час воєнного стану.

У мережу злили документ, яким Міністерство охорони здоров’я клопотало про виїзд Дубінського за кордон. Нардеп написав пост, у якому заявив, що супроводжував батька на лікування за кордон. Згідно з листом МОЗ, Дубінський мав повернутися до 10 липня. У кінці липня з’явилася інформація, що дівчина народного обранця засвітила його перебування в Барселоні в сторіз Instagram.

9 серпня генеральний прокурор повідомив Дубінському про підозру в службовому підробленні для виїзду за кордон.

1 листопада силовики провели обшуки у спільників нардепа Дубінського, який організував виїзд ухилянтів за кордон.

3 листопада Дубінському оголосили нову підозру. За матеріалами слідства, депутату вдалося нелегально переправити до сусідньої європейської країни рідного брата своєї цивільної дружини.

6 листопада Печерський районний суд Києва обрав нардепу запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту з носінням електронного браслета.

10 листопада стало відомо, що працівники ДБР завершили досудове розслідування щодо Дубінського у справі щодо службового підроблення для виїзду за кордон.

13 листопада ДБР та СБУ прийшли з обшуками до Дубінського.

Олександр Дубінський – колишній журналіст каналу “1+1” та представник так званої групи олігарха Ігоря Коломойського, який наразі перебуває в СІЗО. У багатьох проявах, зокрема ще з часів Майдану, діяльність Дубінського була вочевидь антиукраїнською.

Читайте також:
Незаконне переправлення закордон: ДБР опублікувало аудіодокази у справі Дубінського

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна