РФ уперше з початку повномасштабного вторгнення візьме участь у засіданні Ради міністрів ОБСЄ. Україна зреагувала

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба бойкотуватиме міністерське засідання ОБСЄ, яке відбудеться 30 листопада та 1 грудня у Скоп’є в Північній Македонії.

Причиною стала присутність на ньому очільника російського МЗС Сергія Лаврова, повідомив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко.

За його словами, Росія «послідовно руйнує» Організацію з безпеки та співробітництва в Європі, «вдаючись до шантажу та відкритих погроз».

Крім того, каже Ніколенко, РФ незаконно утримує трьох представників ОБСЄ, які є громадянами України та перебувають у в’язницях уже понад 500 днів.

Речник МЗС стверджує, що присутність російської делегації на засіданні у Скоп’є «лише посилюватиме кризу, у яку Росія загнала ОБСЄ». І тому українська делегація вирішила бойкотувати засідання на рівні міністра — тобто на ньому не буде Дмитра Кулеби.

Згодом міністри закордонних справ Литви, Латвії та Естонії опублікували спільну заяву, у якій заявили, що також не братимуть участі в засіданні.

«Моє бачення: Лаврову місце у спеціальному трибуналі, а не в ОБСЄ», — сказав очільник естонського МЗС Маргус Тсахкна.

Читайте також:
ПА ОБСЄ визнала Росію державою-спонсором тероризму, а ПВК “Вагнер” – терористами

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна