Росіяни почали “об’єднувати” на фронті автовишки та ПТРК. Спеціалісти висміяли

У мережі з’явилось відео, зняте самими росіянами, яке показує встановлення на цивільній автовишці протитанкового ракетного комплексу.

Про це в понеділок, 20 листопада, пише Defense Express.

“Останнє дозволяє підняти сам ПТРК над перешкодою, у цьому випадку – лісосмугою, та збільшити оглядовість. На відео звернув увагу ресурс BTVT, який саркастично прив’язав таку ідею до нереалізованих проєктів рухомих протитанкових ракетних комплексів з бойовим модулем на підйомнику”, – йдеться в повідомленні нішевого видання.

Подібні рішення (“кран + ПТУР”) пробували втілювати у ХХ столітті. Але ідея взяти автовежу й поставити на нього ПТРК разом з оператором у теперішніх умовах реальних бойових дій викликає певне здивування.

“Бо коли у Німеччині під час “холодної війни” напрацьовували цю ідею, ситуація на полі бою була зовсім іншою. Й тоді підняти ПТРК із, бажано, безекіпажним бойовим модулем над рельєфом чи деревами, підставивши лише його під можливий вогонь противника, виглядало доволі цікавим варіантом. Але це було прив’язано, у випадку ракети HOT, до керування нею через дріт та необхідність утримувати ціль у прицілі до моменту влучання”, – пише видання.

Зазначається, що “доволі швидко” замість таких громіздких систем “на арені” з’явилось нове покоління переносних ПТРК з принципом “вистрілив та забув”, як у Javelin.

Саме у цей бік пішов прогрес з додаванням вже у новому поколінні режиму NLOS (поза межами прямої видимості), як у французькому ПТРК Akeron.

А вже реальний досвід бойових дій в Україні показав, що сучасне застосування дронів взагалі ліквідувало поняття “туману війни” й фактор “прозорості поля бою” став домінантним. І те, що масивна конструкція стоїть хоч за деревами, хоч за рельєфом не має величезного значення.

Із появою FPV-дронів з’явився NLOS-засіб, дальність використання якого переважає можливості ПТРК. А єдиним фактором, що грає на безпеку самого переносного ПТРК, – це малопомітність та відносна маневровість, яка якраз нівелюється автовежею.

“У результаті, як йдеться у дописі, це й стало причиною доволі короткого існування такого саморобного російського гібрида. Водночас зараз об’єктивно вкрай цікавим є напрям встановлення на мультикоптери тих самих ПТРК, що дозволяє отримати вкрай мобільний й безпілотний протитанковий засіб. Прикладом такої розробки є британський Jackal з ракетами Martlet, які зараз просуваються під назвою Lightweight Multirole Missile (LMM), від Thales. Ці ракети є універсальними й можуть знищувати, як повітряні, так й наземні цілі до легкої бронетехніки включно”, – наголошується в повідомленні.

Відсутність у Росії ПТРК з дистанційним керуванням, а також аналогічних за параметрами легких ракет та малогабаритних оптико-прицільних станцій, які може підняти мультикоптер, “якраз й призводить до такого польоту фантазії з автовежами”, пише DE.

Читайте також:
Україна в чотири рази наростила виробництво ПТРК “Стугна” з початку року

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.