Ізраїль проводить військову операцію в головній лікарні Сектора Гази

Армія оборони Ізраїлю повідомила, що “на основі інформації розвідки та оперативної необхідності сили ЦАХАЛу проводять точну та цілеспрямовану операцію проти ХАМАС” у визначеному районі в лікарні Шифа.

Про це повідомляє Армія оборони Ізраїлю у Telegram.

“ЦАХАЛ проводить наземну операцію в Газі, щоб перемогти ХАМАС і врятувати наших заручників. Ізраїль веде війну з ХАМАС, а не з цивільним населенням у Газі”, – йдеться в повідомленні.

За інформацією ізраїльських військових, сили ЦАХАЛу включають медичні команди та людей, які розмовляють арабською мовою і які пройшли спеціальну підготовку, щоб не завдати шкоди цивільним особам, яких ХАМАС використовує як живий щит.

У повідомленні зазначається, що останніми тижнями ЦАХАЛ неодноразово публічно попереджав, що використання госпіталю Шифа у військових цілях ставить під загрозу його захищений статус згідно з міжнародним правом, “і надав достатньо часу, щоб припинити це незаконне зловживання лікарнею”. У понеділок Армія оборони Ізраїлю знову повідомила відповідним органам влади в Газі, що всі військові дії в госпіталі повинні бути припинені протягом 12 годин, “на жаль, цього не сталося”.

ЦАХАЛ також зазначив, що сприяв широкомасштабній евакуації лікарні та підтримував регулярний діалог з керівництвом лікарні: “Ми закликаємо всіх терористів ХАМАСу, які знаходяться в лікарні, здатися”.

Читайте також:
Бійці ЦАХАЛу зайшли в парламент Гази. Міністр оборони Ізраїлю заявив про втрату ХАМАСом контролю над Сектором

Війна ХАМАСу й Ізраїлю

Уранці 7 жовтня ісламістське угруповання ХАМАС почало наступ на територію Ізраїлю з території Сектора Гази, знищивши танк “Меркава” та захопивши військову базу зі значною кількістю бронетехніки, поліцейську дільницю тощо. Бойовики прорвалися в міста Сдерот, Ашкелон та деякі інші прилеглі населені пункти. Використовували для десанту човни, параплани, мопеди тощо.

Протягом першого дня війни терористи захопили в полон понад 230 ізраїльтян та іноземних громадян, яких утримують у Секторі Гази.

Прем’єр-міністр Біньямін Нетаніягу виступив із заявою: “Громадяни, ми в стані війни!”

Оглядачі назвали цю операцію найбільшою збройною акцією палестинців проти Ізраїлю з часів другої інтифади (2005 року).

Протягом першого дня війни ХАМАС випустив по ізраїльській території, за різними даними, від 3000 до 5000 ракет. Обстріляли південні та центральні райони Ізраїлю. Очевидно, що збройну підтримку ХАМАСу надає Іран.

Надалі почалися бойові дії – поодинокі обстріли – і на північному кордоні, з Ліваном та Сирією.

ЦАХАЛ провів мобілізацію, закликавши 300 тис. резервістів, та назвав свою військову операцію “Залізні мечі”. ХАМАС дав своїм діям назву “Шторм Аль-Акси”.

Уряд Ізраїлю підтримав офіційне запровадження в країні воєнного стану.

Надвечір 9 жовтня Ізраїль повернув контроль над усіма містами на кордоні з сектором Гази.

ЦАХАЛ (армія оборони Ізраїлю) надалі завдає інтенсивних ударів у відповідь по цілях у Секторі Гази. Зокрема, одразу було знищено “Палестинські вежі” – адмінбудівлю ХАМАС.

В Армії оборони Ізраїлю заявляють, що протягом перших трьох днів війни було атаковано понад 1700 об’єктів у Газі, у тому числі 475 об’єктів ракетних сил терористів.

Від початку конфлікту, станом на 13 листопада, внаслідок терористичної атаки ХАМАС загинуло понад 1400 ізраїльтян.

Зокрема, було виявлено більш ніж 260 убитих ізраїльтян у районі лісу Реїм, де під час нападу терористів проходив музичний фестиваль. Також багатьох ізраїльтян убили у своїх авто на дорозі біля міста Сдерот. У захоплених населених пунктах євреїв убивали цілими сім’ями.

Серед убитих у конфлікті є громадяни багатьох країн, зокрема й України (станом на 31 жовтня – загалом щонайменше 25).

Поранено в Ізраїлі, за офіційними даними, понад 7500 осіб.

Подібних втрат Ізраїль не зазнав за останні 50 років, з часів Війни Судного дня.

Надвечір 8 жовтня ЦАХАЛ оприлюднив перший список із 13 загиблих ізраїльських військовослужбовців. На 15 жовтня Ізраїль підтверджував загибель 286 своїх військовослужбовців.

МОЗ Гази на 13 листопада повідомляло про близько 11 тисяч загиблих і десятки тисяч поранених у Секторі від початку цієї війни.

За даними ООН, близько 1,6 млн жителів сектору Гази були змушені залишити свої домівки.

Ізраїль відімкнув енерго- і водопостачання Сектора Гази (згодом водопостачання було частково відновлено).

Перед початком операції з відплати Біньямін Нетаніягу закликав мешканців Гази негайно залишити сектор, а міністр оборони Йоав Галант заявив, що Ізраїль змінить реальність у Газі на 50 років вперед.

Глава міноборони США Ллойд Остін заявив, що Пентагон забезпечить Ізраїль усім необхідним для самооборони і захисту цивільного населення від атаки терористів ХАМАС.

Надалі тривають ракетно-мінометні обстріли прикордонних ізраїльських територій із Сектору Гази та масовані ракетні удари Ізраїлю по палестинській смузі.

17 жовтня після вибуху в лікарні в Секторі Гази ймовірно загинули сотні людей. Ця подія значно підігріла антиізраїльські настрої в Палестині та арабському середовищі загалом. Але згодом британська розвідка слідом за ізраїльтянами заявила, що цю ракету випустили з палестинського боку, вона зійшла з курсу.

США стримували сухопутний наступ ізраїльтян, наполягаючи на звільненні заручників. 14 жовтня Ізраїль ще завершував приготування до наземного наступу. 26 жовтня ізраїльські танки й піхоти вперше провели операцію на території Сектору Гази. Увечері 27 жовтня ізраїльські військові увійшли в Сектор Гази після інтенсивного обстрілу артилерією і ракетами, випущеними з військових літаків. Надалі ЦАХАЛ продовжує сухопутний наступ у Газі, починаючи з північної частини Сектора. Із 2 листопада війська Ізраїлю почали знищувати тунелі ХАМАС у Газі, де ховаються бойовики.

Чим далі, тим більше країн говорять про непропорційне застосування сили ізраїльською армією та неправомірні удари по цивільних.

16 жовтня стало відомо, що Нетаньяху переговорив телефоном із Путіним, але не дав згоди на візит Зеленського до Ізраїлю.

На 13 листопада ХАМАС відпустив загалом чотирьох заручниць, ще одну врятували бійці ЦАХАЛу під час операції в Газі.

Читайте також:
Вночі ЦАХАЛ уразив 150 підземних об’єктів ХАМАС і знищив командира повітряних сил терористичного угрупування. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.