“Мішенню росіян міг бути комбриг”: у ДБР висунули ще одну версію ракетного удару по 128-й ОГШБр

Мішенню росіян, які 3 листопада запустили ракету по 128-й окремій гірсько-штурмовій бригаді ЗСУ в селищі Зарічне Запорізької області, міг бути і командир бригади Дмитро Лисюк, який не встиг на шикування.

Про це повідомила радниця з комунікацій Державного бюро розслідувань Тетяна Сап’ян в ефірі телемарафону “Єдині новини” 14 листопада.

Відповідаючи на запитання ведучих щодо ходу розслідування в ДБР справи за фактом загибелі військовослужбовців 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади, вона зауважила, що слідчі припускають таку версію.

“Слідчі працюють в цілодобовому режимі аби з’ясувати усі обставини та встановити правдиві факти, що призвели до трагедії. 3 нових деталей можу повідомити, що на сьогодні у слідства є припущення, що ймовірною мішенню в тому числі мав стати і комбриг, який не встиг на шикування за випадковим збігом обставин”, — зауважила Тетяна Сап’ян.

Вона нагадала, що у Міноборони проводиться внутрішнє службове розслідування, яке вивчає деталі організації масштабного заходу поблизу лінії фронту. За її словами, службове розслідування доповнить матеріали провадження, яке розслідує ДБР. Воно було розпочато за ч. 4 ст. 425 КК України (недбале ставлення військової службової особи до служби).

“Розслідування обставин трагедії, яка забрала життя, та притягнення до відповідальності причетних наразі є одним із пріоритетних завдань ДБР”, — підкреслила речниця.

Контекст

Вранці 3 листопада російська армія завдала ракетного удару по розташуванню військової частини ЗСУ в селищі Зарічне Запорізького району, коли там відбувалося шикування 128-ї Закарпатської гірсько-штурмової бригади з нагоди Дня артилерії і ракетних військ та нагородження артилеристів.

Раніше неофіційно повідомлялося про щонайменше 22 загиблих військових (за даними журналіста Юрія Бутусова – 28). А також про поранених – більше 50.

128 огшбр 6 листопада повідомила про загибель 19 воїнів.

За інформацією Запорізької ОВА, 3 листопада “окупанти вгатили ракетою по Зарічному. Внаслідок ворожої атаки поранено 9 місцевих жителів – 4 чоловіків та 5 жінок. Всім оперативно надано необхідну медичну допомогу”.

Як відомо, один із загиблих – колишній очільник Хмельницького обласного територіального центру комплектування полковник Володимир Возний. Про загибель офіцера на Запорізькому напрямку унаслідок бомбового удару повідомляв голова Кам’янець-Подільської районної ради Михайло Сімашкевич. За його словами, це сталося близько 10:00 3 листопада.

У зв’язку з загибеллю воїнів 128 огшбр на Закарпатті оголосили триденну жалобу (з 6 листопада). Закарпатців попросили на кілька днів утриматися від розваг – відповідне звернення оприлюднив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита.

У мережі обговорюють неприпустимість наказів про шикування великої кількості військовослужбовців у прифронтовій зоні та рецидиви таких трагедій.

Ввечері 4 листопада керівництво Збройних сил України та МОУ підтвердило факт ракетного удару РФ по розташуванню 128 ОГШБр у Запорізькій області.

“Наразі триває з’ясування обставин. Збройні сили України співчувають кожній сім’ї, чиїх рідних забрала російська агресія”, – зазначили в Страткомі ЗСУ.

“Співчуваю родинам загиблих воїнів зі 128-ої окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади.
Будуть зʼясовані всі обставини того, що сталося. Доручаю Головній інспекції Міністерства оборони провести повну перевірку за фактом цієї трагедії”, – написав міністр оборони України Рустем Умєров у фейсбуці.

5 листопада у мережі з’явилося відео з моментом удару ракети по шикуванню 128-ї ОГШБр. На ньому видно, що фіксація святкового шикування велася з ворожого БпЛА.

За однією з версій, для удару по селищу за 25-30 км від лінії зіткнення ворог застосував ракету “Іскандер-М”.

6 листопада Генштаб ЗСУ повідомив, що командира 128-ї окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади Дмитра Лисюка усунуто від виконання обов’язків із посади на час проведення службового розслідування. У це й же день ЗМІ стало відомо, що Лисюк запізнився на шикування з нагоди Дня ракетних військ і артилерії, який організували поблизу лінії фронту. Військовослужбовці чекали комбрига понад пів години, а тоді стався приліт, унаслідок якого є загиблі та поранені.

Як відомо, у 2019 році тоді ще комбат Лисюк був засуджений за контрабанду цигарок в зоні ООС.

14 листопада міністр оборони України Рустем Умєров розповів про результати перевірки обставин ракетного удару по шикуванню підрозділів 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади ЗСУ в селищі Зарічне Запорізької області. За його словами, було проігноровано всі правила маскування під час нагородження бійців. На місці нагородження також жодних централізованих безпекових заходів вжито не було.

Читайте також:
“Розібралися, що призвело до трагедії”, — Умєров оприлюднив результати перевірки обставин ракетного удару по 128-й ОГШБр

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.