Комбата ЗСУ засудили за контрабанду цигарок в зоні ООС

 

Суд засудив до штрафу 119 тис грн командира 8-го батальйону 10-ї гірсько-штурмової бригади ЗСУ, підполковника Дмитра Лисюка за контрабанду та подальший продаж сигарет з “Луганської народної республіки” .

Як повідомляє “Новинарня“, про це йдеться у вироку суду, передають “Українські Новини”.

Встановлено, що житель Краматорська Олександр Куєвда в листопаді 2018 року звернувся до свого знайомого комбата Лисюка і запропонував йому зайнятися торгівлею тютюновими виробами, які будуть переміщатися з непідконтрольною території Луганській області.

При цьому підакцизний товар необхідно буде забирати в попередньо обумовленому місці біля річки Сіверський Донець поруч з населеним пунктом Трьохізбенка Луганської області, де особовий склад 8-го окремого гірсько-штурмового батальйону виконує бойові задачі.

“Підполковник погодився на цю пропозицію і в кінці грудня 2018 року забрав у лісопосадці в районі річки Сіверський Донець і транспортував на військовому вантажному автомобілі 290 ящиків (144 420 пачок) сигарет марки “Marlboro Red” і сховав їх у покинутому будинку в сусідньому селищі Боброво“, – пише видання з посиланням на судовий вирок.

28-29 грудня 2018 року Лисюк перевіз ящики з сигаретами в Соледар (Донецька область) і продав невстановленим особам.

В січні поточного року військовий знову забрав у схованці ще 150 ящиків (74 920 пачок) з контрабандними сигаретами.

17 січня під час отримання 2 300 доларів як частини грошей за продані сигарети Лисюк зі спільником були затримані правоохоронцями в кафе в Сєвєродонецьку (Луганська область).

При цьому зазначено, що з 17 грудня 2018 року контррозвідка СБУ стежила за діями злочинців, так як Куєвда раніше домовився про хабарі для співробітника контррозвідки за безперешкодне проходження блок-постів вантажівками з контрабандою.

Затриманим спільникам було пред’явлено підозру за фактом незаконного придбання з метою збуту, зберігання з цією метою, а також збут і транспортування з метою збуту незаконно виготовлених тютюнових виробів, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

Комбат уникнув арешту і був відпущений на поруки, а його спільник вийшов з-під варти під заставу 286 тис. гривень.

30 липня обидва підсудних визнали свою провину і уклали угоду із слідством.

В підсумку, Куєвда був засуджений до штрафу 161 500 гривень, а комбат Лисюк -до штрафу 119 000 гривень.

Крім того, з них стягнуто процесуальні витрати в розмірі 36 тис грн з кожного.

Прикметно, що журналісти ілюструють свій матеріал скріном указу президента Порошенка від 21 серпня 2017 року. Цим документом підполковника Лисюка Дмитра Сергійовича нагороджено орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня. 

Вилучені ящики контрабандних сигарет суд ухвалив знищити.

Як інформувала “Новинарня“, 30 січня ДБР повідомило, що слідчі територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого в Краматорську на Донеччині, затримали оперативного працівника Головного управління військової контррозвідки СБУ та командира однієї з військових частин, розташованої в зоні проведення Операції об’єднаних сил. Зазначалося, що контррозвідник СБУ й майор ЗСУ були затримані в місті Сєвєродонецьк (Луганська область) “безпосередньо під час отримання неправомірної вигоди у розмірі 2500 доларів США”.
Водночас цього ж дня прес-служба ООС уточнила, що йдеться про затримання, яке відбулося два тижні тому (17 січня). “На сьогодні жоден з командирів військових частин зі складу Об’єднаних сил не затриманий та під вартою не перебуває“, – наголосили в ОС.
Журналістка Ольга Решетилова після оприлюднення помилкової інформації зазначала, що затриманий військовий – командир 8-го батальйону 10-ї гірсько-штурмової бригади.

Читайте також:
Український митник їхав у РФ: зупинила ФСБ, “шила” контрабанду та вербувала

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна