У зоні ООС на контрабанді затримали СБУшника і комбата. Герой України ні при чому

 

Слідчі територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого в Краматорську на Донеччині, затримали оперативного працівника Головного управління військової контррозвідки СБУ та командира однієї з військових частин, розташованої в зоні проведення Операції об’єднаних сил.
Як передає “Новинарня“, про це в середу, 30 січня, повідомила прес-служба ДБР.

Зазначається, що контррозвідник СБУ й офіцер ЗСУ були затримані в місті Сєвєродонецьк (Луганська область) “безпосередньо під час отримання неправомірної вигоди у розмірі 2500 доларів США.

“Ці гроші оперативний працівник військової контррозвідки СБУ та командир військової частини отримали за неперешкоджання у переправленні великих партій цигарок російського виробництва із тимчасово окупованих територій [ОРДЛО]”, – зазначили в ДБР.

Майору СБУ та командиру військової частини повідомлено про підозру за частиною 3 статті 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання службовою особою, яка займає відповідальне становище, неправомірної вигоди). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком до 10 років з конфіскацією майна.

Вирішується питання про обрання особам запобіжного заходу.

Оперативний супровід у вказаному кримінальному провадженні здійснювався співробітниками Головного відділу по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Головного управління СБУ у Донецькій та Луганській областях. Процесуальне керівництво здійснює військова прокуратура Об’єднаних сил.

Водночас цього ж дня прес-служба ООС уточнила, що йдеться про затримання, яке відбулося два тижні тому.

“За наказом Командування ООС оперативним підрозділом ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях вживаються заходи щодо недопущення незаконного перетину через лінію розмежування товарно-матеріальних цінностей. В грудні 2018 року зазначеним підрозділом зі складу Об’єднаних сил було виявлено механізм переміщення цигарок через лінію зіткнення в районі населеного пункту Трьохізбенка Луганської області. Протягом грудня-січня правоохоронними органами Об’єднаних сил були проведені заходи щодо документування та збору доказів зазначених злочинних дій.
17 січня під процесуальним керівництвом прокуратури зі спеціалізованим підрозділом СБУ зі складу Об’єднаних сил та за участю слідчого Територіального управління Державного бюро розслідувань у м. Краматорськ (яке було залучено у самому кінці зазначеної правоохоронної операції) було здійснено затримання осіб, які обґрунтовано підозрюються у скоєнні зазначеного злочину. В подальшому усі матеріали справи, зібрані правоохоронцями зі складу Об’єднаних сил, були передані слідчому ДБР”, – ідеться в повідомленні ООС.

У прес-центрі зазначили, що відповідні правоохоронні органи Об’єднаних сил продовжують роботу щодо встановлення інших учасників злочинної схеми, процесуальне керівництво здійснює військова прокуратура зі складу ОС.

“На сьогодні жоден з командирів військових частин зі складу Об’єднаних сил не затриманий та під вартою не перебуває“, – наголосили в ОС.

Волонтерка й журналістка з “Медійної ініціативи за права людини” Ольга Решетилова спершу поширила інформацію, “підтверджену трьома джерелами”, нібито затриманий військовик – Герой України, командир 10-ї гірсько-штурмової бригади ЗСУ Василь Зубанич.

Та невдовзі вона спростувала цю заяву.

“18 січня був затриманий не Зубанич, а командир 8-го батальйону 10-ї бригади, йому ж оголошена підозра. Те, що Зубанич не фігурує в кримінальному провадженні, підтверджують також в ДБР”, – написала Решетилова у “Фейсбуці”.

“Проте відразу кілька джерел в СБУ наполягають, що Зубанич таки причетний до вчинення злочину. Складно сказати, з яких причин.
Буду розбиратися. І якщо з’ясується, я опублікувала недостовірну інформацію, я офіційно принесу вибачення командиру”, – додала Решетилова, відома багатьма резонансними розслідуваннями рна тему ЗСУ.

Заяви Решетилової різко розкритикував радник президента, помічник міністра оборони Юрій Бірюков.

“…Одна біда. Василь Зубанич ВЕСЬ СІЧЕНЬ ПРОВІВ У КИЄВІ, проходячи сесію в Університеті оборони. І про своє “затримання” він дізнався від мене. Довго і витіювато говорив армійськими словами з приводу таких ось повідомлень. А тепер задумайтесь – скільки ще відвертої брехні про армію вам вливають у вуха подібні персонажі?” – написав він у “Фейсбуці”.

Читайте також:
СБУ й ЗСУ зупинили на в’їзді з ОРДО вантажівку контрабандних цигарок

Санта Клаус зі знаменитого ролика 10-ї бригади просить про допомогу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна